Százegy pontos gazdaságfejlesztés a száztizenkettőből! – Közel 15 milliárd Forint az elmúlt öt év elnyert beruházásainak értéke!

Mi sem szolgálhatott drámai, ám mégis a legjobb helyszínének – Fogadóóra című magazinműsorunk forgatásához-, mint a Sinka István Művelődési Központ színházterme, ahol Molnár Sándor polgármestert kérdeztük. Kérdeztük, mert aktuális, mert fontos és mert közérdekű. A polgármester örömmel fogadta el felkérésünket, és nyíltan, őszintén beszélt nemcsak a megvalósult és készülő-futó beruházásokról, hanem a várost gyengítő problémákról is.  

Értékelésében kifejtette, hogy az elmúlt öt évben folyamatosan azon dolgozott a kollégáival együtt, hogy Vésztő még élhetőbb legyen. Ezért, az elmúlt esztendőkben rengeteg pályázatot nyújtottak be, hogy a településen növekedjen a bölcsődei férőhelyek száma, kulturálisan erősödjön a város, a régi felújításra váró épületek elnyerjék méltó kinézetüket és funkciójukat, valamint gazdaságilag is fejlődjön a település. Mindehhez viszont rengeteg idő kell. Továbbá arról kérdeztük a polgármestert, hogy miként tudja az önkormányzat előre mozdítani a külterületi városrészek szerepének növelését, a kerékpártárolók építésének bővítését, a városi tehetséggondozást, a turizmus fellendítését és mindent, ami a várost előre viszi!   

“Sokan azt mondják, hogy nem történt semmi Vésztőn. Történtek olyan beruházások, amelyek már olyan fázisban voltak, hogy az engedélyes tervek megvoltak – például a Bagolyvár esete ilyen. Ott nem kellett megvárni az előkészítési szakaszokat, hanem a pályázat nyertességétől kezdve gyakorlatilag a közbeszerzéssel indítható volt a pályázat is. Mára, gyakorlatilag az átadás előtti napokat éljük. Nyilván vannak bonyolultabb pályázatok is. Ilyen az uszoda, sportcsarnok épülete, amikor még a telekalakítást, régészeti feltárásokat és egyéb előkészítő folyamatokat is el kellett végezni – helyi építési szabályzat módosítását – és nagyon sok olyan feladatot, amelyek rendkívül időigényesek és nem látványosak. Azt gondolom, Vésztő ebből a szempontból nagyon eredményesen szerepelt, hiszen ezekből a nagy beruházásokból a megyei települések közül is kimagaslott az elnyert forrásaink összege.” 

A polgármester kifejtette, hogy minden ciklus elején a képviselő-testület elfogad egy gazdaságfejlesztési programot, amelyet az öt éves választási időszakban el szeretnének érni. Vésztőn egy 112 pontból álló, elsőbbséget élvező feladatlistát állítottak össze, amelyet 90%-os teljesítéssel, 101 pontban meg is tudtak valósítani.  

“2015-ben az akkori becsült költsége ennek a kívánságlistának az 6,8 milliárd Forint volt. Most készült el a ciklusprogram értékelő. 112 kívánságpontból 101-et tudtunk teljesíteni, ami több mint 90%-os teljesítés. Az így elnyert vagy közvetve meglevő forrás majdnem eléri a 8 milliárd Forintot. Túlteljesítettük költségvetésileg, és ebben nincsenek benne a közvetetten a településre érkező források, amit civil szervezetek vagy vállalkozások nyertek el. Ez még további 4,5-5 milliárd Forintot jelent. Ebben az önkormányzati ciklusban Vésztőn a pályázati forrásokból megvalósuló beruházások összértéke megközelíti a 15 milliárd Forintot, ami azt gondolom, hogy nagyon kevés településnek adatik meg!” 

A település első embere arról is beszélt, hogy az önkormányzat az EFOP pályázat által 200 millió forint értékben Esély-Otthonokat épít tizenkét szerencsés fiatal számára, akik a településen kívánnak letelepedni és dolgozni. Ezzel párhuzamosan benyújtottak egy pályázatot, amely által öt darab szociális bérlakást kívánnak elkészíteni a közeljövőben, ezzel is segítve azokon a személyeken, családokon, akik lakhatási problémákkal küzdenek akár átmenetileg is.

Videó az alábbi link alatt!