Jelentős várostörténeti esemény: átadásra került a Sinka István Emlékmúzeum

Alig pár hónapja, pontosan június 17-én emlékezett meg halálának 50. évfordulójára és avatott emléktáblát Vésztő városa Sinka István tiszteletére, ma pedig ünnepélyesen is átadásra került a Sinka István Emlékmúzeum.  

A Sinka Emléknapok keretén belül az irodalomkedvelők és az érdeklődők 2019. szeptember 24-én a Vésztő Városi Könyvtárban a Fekete bojtár műveiből nyílt kiállítást tekinthették meg, valamint rendhagyó irodalomórán vehettek részt, melyet Magyari Barna újságíró, költő tartott.  

A délután folyamán a Sinka Emlékháznál ünnepi beszédet mondott Molnár Sándor, Vésztő város polgármestere és dr. Medvigy Endre irodalomtörténész.  

A képen: Molnár Sándor polgármester.

Molnár Sándor beszédében elmondta, hogy a Sinka Emlékház felújítása még nem fejeződött be teljes mértékben, hiszen kisebb területrendezési munkák, valamint digitális fejlesztések vannak hátra. “Előbb-utóbb egy olyan környezete lesz ez a településnek, amely bekapcsolódhat a település múzeumi hálózatába, hiszen hosszútávon az a célunk, hogy a helyi értékeket, amelyeket Vésztő felhalmozott az elmúlt évtizedekben, évszázadokban, azt mindenki számára méltó módon bemutatva, hozzáférhetővé tegyük” – mondta beszédében a polgármester.  

A polgármester kitért a jelenleg futó fejlesztésekre is, amely nemcsak turisztikailag erősíti a várost, hanem a település kulturális értékeit és hírnevét is öregbíti.  

A Bartók Béla Népdalkör.

Az esemény kulturális színvonalát – Tóth Gyula vezetésével – a Bartók Béla Népdalkör színesítette előadásával.  

A képen Szabó Gézáné és Molnár Sándor.

Az emlékezés koszorúját Molnár Sándor polgármester és szabó Gézáné alpolgármester asszony helyezte el az emléktáblánál. 

A múzeumban Sinka István műveit tekinthetjük meg, valamint egykori életébe nyerhetünk bepillantást a különleges fotók alapján. A fejlesztés során az épület kívül-belül megújult. A gyűjtemény számára jelenleg két kiállító termet alakítottak ki, melyben állandó kiállítások várnak majd az érdeklődőkre. Az országban egyedülálló kiállítást is terveznek, digitális és hologramos megjelenítéssel.  

További képeket Facebook oldalunkon találnak!