Sárréti betyáros – Széllel-bélelt csőröge (1. évad 4. adás)

A Vésztői Szépkorú Nyugdíjas Egyesület három tagja, név szerint Turbucz Istvánné (Ilona néni); Bertalan Károlyné (Marika néni) és Szarvas Józsefné (Irma néni) segítségével készült el most a vésztői széllel-bélelt csöröge. 

Ilona néni elmesélte számunkra, hogy még gyerekkorában édesanyja és nagymamája készítette ezt a finomságot, de akkor nem tulajdonított neki sok figyelmet, hogy ellesse a receptet. Most, visszaidézve a múltat segítőivel elkészítették töltelékkel és töltelék nélkül is ezt a finomságot.  

A recept az alábbiak alapján áll össze: 

Végy 1 kg lisztet; fél liter tejet; 4 tojássárgáját és 1 egész tojást; na meg persze cukrot, sót és olvasztott zsírt.  

A lisztet, tejet, tojást, tojássárgáját, cukrot és sót rétestészta keménységűre gyűrjük. Olvasztott zsírral megkenjük és fél órát pihenni hagyjuk. A tésztát – hogy minél finomabb legyen – háromszor áthajtogatjuk és zsírozzuk. Ezután derelyevágóval kis kockákat vágunk a tésztából, amelyeket ízlés szerint megtölthetjük barack vagy szilvalekvárral; kapros túróval, sima túróval, vagy csak kisütjük forró olajban és a végén porcukrozzuk!  

Köszönjük a segítséget a Vésztői Tájház munkatársainak és a hölgyeknek a finom csörögét!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!  

Videónkat az alábbi linken tekinthetik meg!