V. Szeghalmi Disznótoros

2018. február 03-án nagy érdeklődés övezte az ötödik alkalommal megrendezett Szeghalmi Disznótoros mulatságot, melynek ezúttal is a Szeghalmi Városi Sportcsarnok adott otthont.

Szeghalom Város életében a disznótoros mulatság az egyik legkiemelkedőbb közösségi rendezvény, amely összekovácsolja a családokat, barátokat, ismerősöket, helyieket, közösségi értéket teremt és jótékony célt szolgál!

A résztvevők és a látogatók igazi disznótoros, tradicionális receptek alapján készült ételeket kóstolhattak.

Természetesen a hagyományos falusi disznóvágás – mint ismeretes – fogó pálinka kínálással kezdődik, melyet a csapatok és a kilátogató vendégek sem vetettek meg! Hiszen úgy szép a közös munka, ha jó kedvvel és örömmel zajlik!  

Idén, 21 csapat állt a képzeletbeli rajtvonal mögé, hogy megcsillogtathassák tudásukat, és eldőljön, hogy kié a finomabb kolbász!  

A disznótoros mulatságot Szeghalom Város polgármestere, Macsári József, valamint Dr. Kovács János, országgyűlési képviselő nyitotta meg. A kolbászokat Kovács Csaba mesterszakács zsűrizte. A csapatoknál csak úgy pörögtek a munkálatok, követni is alig lehetett. 10 óra magasságában már a legtöbb brigád a versenyen készített kolbászokat sikeresen elkészítve adta le a zsűri számára.  

Két fontos dolog vezérelte a csapatokat a nap folyamán: az egyik a közös munka volt, a másik pedig a jó hangulat. Utóbbihoz természetesen a házi alkoholos gyümölcslevek folyékonyan is hozzájárultak. A kolbásztöltő verseny végig nagyszerű hangulatban zajlott.  

Természetesen, senki sem búslakodott ezen a napon, hiszen a talpalávalót a Mixer zenekar szolgáltatta! Evés-ivás, pálinkázás, vidám hangulat és tánc kísérte végig a disznótoros mulatságot! 

A Szeghalmi disznótoros mulatság eseményéhez kötődik a Pálinkamustra, amely már harmadjára került megrendezésre. A Pálinkamustrán évről-évre egyre többen vesznek részt. Az elhivatottabb pálinkakészítők, pálinkakedvelők oktatáson vehettek részt, ahol megismerkedtek a pálinkakészítés fortélyaival, a sárréti kökény pálinkával, valamint egyéni kérdésekre is választ kaphattak.  

A Pálinkamustrát Macsári József, Szeghalom Város polgármestere, Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő, valamint Tolnai Péter, a Békés megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg.  

Ebben az évben 73 pálinkamintával érkeztek a versenyzők, melyből 28 érmet is kapott.  Különleges ízekkel találkozhattak a kilátogatók és a versenyzők is. Kóstolhattak sütőtök, som, bodza, szőlő, naspolya, vadrózsa, birs, faeper, kökény, valamint az ismertebb körte, barack, kajszi, alma és vegyes gyümölcspálinkákat.  

Az alábbi eredmények születtek a disznótoros mulatságon: 
1. helyezést ért el a Fémhuszárok csapata.  
2. helyezést ért el Pluhár László és csapata.  
3. helyezést ért el a Szeghalmi Futball klub 2-es csapata
Különdíjat kapott a Puszta Csárda fölajánlásából a Pap és Barátai csapata. 

A Szeghalmi disznótoros elsöprő sikert aratott a rossz idő ellenére is. Önöknek köszöntetően 230.000 Forint adomány gyűlt össze, melyből a szeghalmi kórház betegei részére televíziókészülékeket vásárol a helyi Önkormányzat. 

 További képeket Facebook oldalunkon találnak!

A disznótorosról és a pálinkamustráról készült videó összefoglalónkat az alábbi linken tekinthetik meg!