A Kis-Sárrét értékeinek nyomában – helyi és térségi értékfeltáró fórum

2018. február 14-én, a Kis-Sárrét értékeinek nyomában címmel, helyi és térségi értékfeltáró fórum vette kezdetét a vésztői Sinka István Művelődési Központban.  

A szakmai találkozón részt vettek a Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei népműkedvelők és a Nemzeti Művelődési Intézet képviselői is.  Csősz Ferenc röviden bemutatta Vésztőt a delegációnak. Beszélt a települést érintő munkanélküliségről, a fiatalok elvándorlásáról, a művelődési ház tevékenységeiről és a népfőiskoláról.  Előadásában kitért a helyi értéktárra, a természeti értékekre, az eddig elért kiemelkedő sportolói tevékenységekre, valamint a Csolt-Monostorra.  Felsorolta és röviden beszélt a helyi értékekről, mint például a Népi írok szoborparkjáról Mágoron, a 120 éves Városházáról, a református templom szószékéről és annak orgonájáról, a vésztői parókia közösségi termének falfestményeiről, a Bagolyvárról, Sinka István és Lakatos Menyhért munkásságáról, valamint Pardi Annáról, Metykó Gyuláról és Láng Ida munkássáról is. Beszélt a híres sárréti birkapörkölt-főzőversenyről, amely szerepel a Vésztői Kalendáriumban.
Vésztő Város Könyvtár vezetője, Arató Erzsébet előadásában kihangsúlyozta a Vésztői Településszépítők Egyesületének évek óta tartó fontos munkásságát. A könyvtárvezető beszélt Bartók Béláról, és a benyújtható értéktári javaslatok helyes formanyomtatványi kitöltéséről. Tokár János, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. módszertani referense beszédében kihangsúlyozta, hogy mennyire lényeges ez az alulról jövő kezdeményezés, illetve a népfőiskola tevékenysége, amely a helyben meglévő tudásra épít. 

 További képeket Facebook oldalunkon találnak!

A civil fórumról az alábbi linken tekinthetik meg videónkat!