Vésztő Város Képviselő-testületi ülésének napirendi pontjairól való beszámoló (2020.02.26.) 

Az idei év második képviselő-testületi ülésen a testület szavazott a 2020.évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról, a belső ellenőrzésről, SZMSZ szabályozásról, ösztöndíj rendszer felállításáról, a művelődési központ munkatervéről és szolgáltatási tervéről, az óvodai beiratkozásról, valamint a Vésztői Újság megreformálásáról is. 

A képviselő-testület tizenkét napirendi pontot tárgyalt, amelyben végül szinte mindegyikben sikerült döntést hozni.  

Az első napirendi pontban az önkormányzatoknak, az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII.30.) Korm. rendeletben meghatározottak szerinti saját bevételeinek, valamint az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét határozatban kell megállapítani a testületnek – tájékoztatta a jelenlévőket Karakas Anikó polgármester asszony. A Korm. rendelet 2. § (1) szerint az önkormányzat saját bevételének minősül a helyi adóból származó bevétel; az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel; az osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel; a tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel; a bírság-, pótlék- és díjbevétel, valamint a kezességvállalással kapcsolatos megtérülés. 

A Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerint, adósságot keletkeztető ügylet és annak értéke: a hitel, kölcsön felvétele, átvállalása a folyósítás, átvállalás napjától a végtörlesztés napjáig, és annak aktuális tőketartozása; a számvitelről szóló törvény (a továbbiakban: Szt.) szerinti hitelviszonyt megtestesítő értékpapír forgalomba hozatala a forgalomba hozatal napjától a beváltás napjáig, kamatozó értékpapír esetén annak névértéke, egyéb értékpapír esetén annak vételára; a váltó kibocsátása a kibocsátás napjától a beváltás napjáig, és annak a váltóval kiváltott kötelezettséggel megegyező, kamatot nem tartalmazó értéke; az Szt. szerint pénzügyi lízing lízingbevevői félként történő megkötése a lízing futamideje alatt, és a lízingszerződésben kikötött tőkerész hátralévő összege; a visszavásárlási kötelezettség kikötésével megkötött adásvételi szerződés eladói félként történő megkötése – ideértve az Szt. szerinti valódi penziós és óvadéki repóügyleteket is – a visszavásárlásig, és a kikötött visszavásárlási ár; a szerződésben kapott, legalább háromszázhatvanöt nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés, és a még ki nem fizetett ellenérték; a hitelintézetek által, származékos műveletek különbözeteként az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nél elhelyezett fedezeti betétek, és azok összege. 

Az adósságot keletkeztető ügyletek várható összege egyik évben sem éri el az 50%-os jogszabályi küszöbhatárt. A képviselő-testület a napirendi pontot megtárgyalta, majd egyhangúan elfogadta. 

A második napirendi pontban Vésztő Város Önkormányzatának 2020. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról folyt az egyeztetés. A Képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi költségvetési kiadásainak főösszegét (finanszírozási kiadások nélkül) 2 806 567 e Forintban, a bevételeinek főösszegét (finanszírozási bevételek nélkül) 1 588 058 ezer Forintban határozta meg. A költségvetési rendelet hatálya kiterjed Vésztő Város Önkormányzatára, Vésztői Közös Önkormányzati Hivatalra, a Vésztői Négyszínvirág Óvoda és Bölcsődére, a Sinka István Művelődési Központ, Népfőiskola, és Városi Könyvtárra, a Vésztői Városüzemeltetési Irodára, valamint Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely Múzeumra. A hiánycsökkentésről tett javaslatot Kéri Viola osztályvezető asszony, aki Szabó Gézáné képviselő asszony felvetéseire is reagált a költségvetéssel kapcsolatban. A napirendi pont hét igen, egy tartózkodás mellett elfogadásra került. 

A harmadik napirendi pontban Vésztő Város Önkormányzatának 2020. évi belső ellenőrzésére vonatkozó szerződés megkötéséről döntöttek. A képviselő-testület 2019. december 18. napján tartott ülésén 266/2019. (XII. 18.) számú KT. határozatával döntött Vésztő Város Önkormányzatának 2020. évi belső ellenőrzési tervéről, melyben a „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése”; a Központi orvosi rendelő – „Orvosi Centrum” megvalósítása Vésztőn” és TOP-4.1.1-15-BS1-2016-00049 azonosító számú pályázat támogatásainak felhasználásának ellenőrzését jelölte meg. Vésztő Város Önkormányzatának képviselő-testülete a Cs.A.Cs. Könyvvizsgálói és Informatikai Zrt. céget bízza meg Vésztő Város Önkormányzat 2020. évi belső ellenőrzési tervében jóváhagyott ellenőrzések lefolytatására az árajánlatában szerepeltetett bruttó 635.000 Ft összegű megbízási díjért. A két feladatra összesen 20 revizori napot számoltak. A polgármesteri tájékoztató után a képviselők egyhangúan elfogadták a napirendi pontot.  

A negyedik napirendi pontban Vésztő Város Önkormányzat Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014. (X. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról döntött a tanács. Vésztő Város Önkormányzat Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatára vonatkozó helyi szabályozást jelenleg a 23/2014. (X. 29.) számú önkormányzati rendelet tartalmazza. A képviselő-testület 2019. novemberi testületi ülésén módosította az SZMSZ-t. A mostani rendeletmódosítást az indokolja, hogy a kormányzati funkciók és államháztartási szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 15/2019. (XII.7.) PM rendelet, több kormányzati funkció megnevezését változtatta meg, így szükséges ezek átvezetése a szervezeti és működési szabályzaton. 

A megnevezésében változott kormányzati funkciók:  

  • Köztemető-fenntartás és -működtetés;  
  • Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás; 
  • Háziorvosi alapellátás; 
  • Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok; 
  • Üdülői szálláshely-szolgáltatás és étkeztetés; 

A rendeletből kivezetésre kerülő kormányzati funkciók az alábbiak az Adó-, vám- és jövedéki igazgatás; a Rövid időtartamú közfoglalkoztatás; a Start-munka program – Téli közfoglalkoztatás; az Építményüzemeltetés és a Takarítás. 

A rendeletbe felvenni kívánt kormányzati funkciók: 

  •  Közterület rendjének fenntartása 
  • Bűnmegelőzés 
  •  Közfoglalkoztatási mintaprogram 
  • Mezőgazdasági támogatások 
  •  Városi és elővárosi közúti személyszállítás 
  • Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása 
  • Nem veszélyes (települési) hulladék vegyes (ömlesztett) begyűjtése, szállítása, átrakása 
  • Veszélyes hulladék begyűjtése, szállítása, átrakása 
  • Víztermelés, -kezelés, -ellátás 
  •  Zöldterület-kezelés 
  •  Háziorvosi ügyeleti ellátás 
  • Foglalkozás-egészségügyi alapellátás 
  •  Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése 
  •  Család és nővédelmi egészségügyi gondozás 
  • Civil szervezetek programtámogatása 
  • Gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeli ellátások 
  • Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások, támogatások 
  • Romák társadalmi integrációját elősegítő tevékenységek, programok 
  • Vállalkozási tevékenységek kiadásai és bevételei. 

A polgármester részletes tájékoztatója után elfogadásra került a napirendi javaslat. 

Az ötödik napirendi pontban döntéshozatal született a Vésztői Közös Önkormányzati Hivatal 2020. évi igazgatási szünetének elrendeléséről. Karakas Anikó polgármester elmondta, hogy a képviselő-testület 2020. évi ülésterve alapján júliusban rendes képviselő-testületi ülés nem lesz, így a nyári igazgatási szünet időpontja 2020. július 1. – 2020. július 31., a téli igazgatási szünet 2020. december 21. – 2021. január 3. közötti időszakban javasolt. Mint kiderült, a hivatalban dolgozók leterheltsége miatt az éves rendes szabadságok kiadása nehézségekbe ütközik. Az igazgatási szünet elrendelésével a szabadságok kiadása megkönnyíthető. Az igazgatási szünet alatt a zavartalan ügymenetet és feladatellátást, a lakossági ügyfélfogadást biztosítani kell. Az alábbi időszakokra tett elrendelést: nyári igazgatási szünet: 2020. július 1. – 2020. július 31. (23 munkanap); téli igazgatási szünet: 2020. december 21. – 2021. január 3. (7 munkanap). A rendelet hatálya a kirendeltségen dolgozókra is kiterjed, továbbá figyelembe veszi, hogy 2021. január 4-én hatályát veszti a rendelet. A képviselőknek felvetései és némi aggályai támadtak az ügyelet folyamatosságával kapcsolatban, amire megnyugtató választ kaptak a település vezetőjétől. Ezt követően elfogadásra került a napirendi pont. 

A hatodik napirendi pontban Vésztő Város Német Nemzetiségi Önkormányzatával kötött együttműködési megállapodás módosítására tettek javaslatot. A felülvizsgálatot követően szükségessé vált az együttműködési megállapodás módosítására, mivel az önkormányzat a nemzetiségi feladatok sikeresebb végrehajtása érdekében a Nemzetiségi Önkormányzat ingyenes használatába adta a tulajdonában lévő Vésztő, Kossuth Lajos utca 49-51. szám alatti ingatlan II. emelet 6. számú helyiségét, amelyet már igénybe is vehettek – tájékoztatta a jelenlevőket Karakas Anikó. 

A hetedik napirendi pontban döntéshozatal született a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysággal kötendő együttműködési megállapodásról. Vésztő Város Önkormányzata a település közrendjének, közbiztonságának megóvása és javítása érdekében Vésztő belterületén digitális térfigyelő kamerarendszert épített ki. A térfigyelő kamerák által továbbított felvételek a Vésztői Közös Önkormányzati Hivatalban elhelyezett munkaállomásra kerülnek továbbításra, illetve rögzítésre és az adatok tárolása is itt történik, azonban a kamerarendszer által közvetített élőképek a Szeghalmi Rendőrkapitányság objektumában működő szolgálatirányító parancsnoki helyiségben elhelyezett munkaállomásra kerülnek továbbításra. A Képviselő-testület egyhangúan elfogadta és támogatta az együttműködési megállapodást a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysággal. A javaslatot egyhangúan megszavazta a képviselő-testület. 

A nyolcadik napirendi pontban „Helyi Ösztöndíj Program” támogatási szabályzatának elfogadása a „Humán szolgáltatások fejlesztése Vésztőn és a környező településeken” című EFOP-1.5.3-16-2017-00113 pályázathoz kapcsolódóan tett napirendi javaslatot Karakas Anikó polgármester. Vésztő Város Önkormányzata és konzorciumi partnerei (Bélmegyer Község Önkormányzata, Körösladány Város Önkormányzat, Körösújfalu Község Önkormányzata, Szeghalom Város Önkormányzata, Vejsze Kulturális Egyesület) 2017. Évben Konzorciumi Együttműködési Megállapodást írtak alá a projekt megvalósítása érdekében. A pályázat célja a nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, valamint a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése a célterületén élő 25 év alatti fiatal lakosság számára, illetve a humánszolgáltatásban (oktatás, közművelődés, egészségügy, szociális terület) dolgozók tanulmányainak támogatására. Fő célja megfelelő anyagi feltételek biztosítása a 25 év alatti, átképzés és nyelvvizsga megszerzése esetén 25 év feletti lakosság helyben tartására. Dr. Mike László alpolgármester indítványozta, hogy az egészségügy-orvostudomány területén tanulókat kiemelten támogassa a pályázat. Szabó Sándor és Kocsis Ádám képviselő urak is elfogadásra és támogatásra ítélték a napirendet, amelyet a bizottságok is egyhangúan támogattak. 

A kilencedik napirendi pontban a Sinka István Művelődési Központ, Népfőiskola és Városi Könyvtár 2020. évi Munkatervét és Szolgáltatási Tervét tárgyalták. Vésztő Város Önkormányzat Képviselő-testülete, mint a Sinka István Művelődési Központ, Népfőiskola és Városi Könyvtár fenntartója, az intézmény 2020. évre vonatkozó munkatervét és annak részeként éves szolgáltatási tervét elfogadta. A képviselő-testület a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet 3.§ (5) bekezdése értelmében elrendeli az intézmény elfogadott 2019. évi szolgáltatási tervének a feladatellátás helyén, továbbá a közművelődési intézményben vagy a közösségi színtérben, illetve a helyben szokásos módon történő közzétételét legkésőbb a fenntartói jóváhagyást követő 15 napon belül. Csüllög László képviselő a január végi testületi ülésen jelezte elégtelenségét az akkori anyaggal kapcsolatban, amit a művelődési központ nyújtott be. A mostani munkatervet elfogadhatónak és részletesnek tartja már, amit támogat is. A Sinka István Művelődési Központ 2020.évi munkatervét egyhangúan elfogadott a képviselő-testület. 

A tizedik napirendi pontban a Vésztői Négyszínvirág Óvoda és Bölcsődébe történő beiratkozás időpontjának és az intézményi működés egyes elemeinek meghatározásáról döntött a testület. A jogszabályi előírások értelmében a fenntartó dönt az óvodába történő jelentkezés módjáról, a felvétel időpontjáról, valamint határozza meg az óvoda heti és éves nyitvatartási idejét, és az adott nevelési évben indítható óvodai csoportok számát, továbbá közleményt, vagy hirdetményt tesz közzé az EMMI rendeletben meghatározottak szerint.  

  1. Az óvodába történő jelentkezés módja és a felvétel időpontja: 

A Vésztő Város Önkormányzatának fenntartásában működő óvoda esetében a beiratkozás a központi óvodában történik az intézmény vezetője által kijelölt helyiségben és a kijelölt személyek közreműködésével, ahol a szülőnek be kell mutatnia a gyermek születési anyakönyvi kivonatát; az egyik szülő (gondviselő) személyi igazolványát, lakcímkártyáját; gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozatát. Az óvoda intézményvezetőjével történt előzetes egyeztetés alapján az EMMI rendeletben meghatározott időkereten belül a 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai beiratkozás a 2020. év április hó 27-30-ig tartó időszakban 7.30 – 17.00 óra között történik meg.  

  1. Az óvoda heti és éves nyitvatartási ideje: 

Az EMMI rendelet 3. § (7) bekezdése akként rendelkezik, hogy az óvodában a napirendet úgy kell kialakítani, hogy a szülők – a házirendben meghatározottak szerint – gyermeküket az óvodai tevékenység zavarása nélkül behozhassák és hazavihessék. Az óvoda nyári zárva tartásáról legkésőbb február tizenötödikéig, a nevelés nélküli munkanapokról legalább hét nappal a zárva tartást megelőzően a szülőket tájékoztatni kell.  

A Vésztő Város Önkormányzatának fenntartásában működő Vésztői Négyszínvirág Óvoda és Bölcsőde telephelyei hétfőtől-péntekig 6.30 órától 17.00 óráig tartanak nyitva. 

Az óvoda tervezett nyári nyitva tartására vonatkozóan: 2020. június 19-ig minden óvoda nyitva tart. 2020. június 12-től július 17-ig a Központi Óvoda tart ügyeletet. 2020. július 20-tól augusztus 21-ig a Komlódi-falvi Óvoda és Mini Bölcsőde tart ügyeletet. 2020. augusztus 24-től minden óvoda nyitva lesz.  

III. A bölcsőde nyári nyitvatartási rendje:  

A bölcsőde ebben az évben mindösszesen két hét időtartamban, 2020. év június hó 22. napjától július hó 3. napjáig tartana zárva. Nyitás július 6-án. 

A Képviselő-testület a 2020/2021-es nevelési évben a Vésztői Négyszínvirág Óvoda és Bölcsődében indítható óvodai csoportok számát kilenc csoportban határozta meg. Az óvoda intézményvezető távolmaradása miatt nem kaptak választ több kérdésükre a képviselők. A képviselő-testület a napirendi pontot a kérdések megválaszolása nélkül is elfogadta. 

A tizenegyedik napirendi pontban Lázár Attila és Csüllög László önálló képviselői indítványát tárgyalta a testület a Vésztői Újság megjelenésével kapcsolatosan. Az indítványban több kérdést is felvettek a képviselők a polgármester és a jegyző számára. A képviselők indítványozzák a Vésztői Újság arculatváltását, valamint a cenzúrát és az újság élére felelős szerkesztőt kívánnak, aki felel az újság teljes tartalmáért, megjelentetéséért. Csüllög képviselő a megjelentetés gyakoriságáról is érdeklődött. Szabó Gézáné képviselő asszony részletesen, visszamenőleg számadatokkal mutatta be a Vésztői Újság megjelentetésével kapcsolatos adatokat. A polgármester asszony az arculatváltás időtartamának 2020. június hónapot jelölte meg. A napirendi pontról nem született döntés. 

A tizenkettedik napirendi pontban a polgármester szóbeli tájékoztatóját hallgathattuk meg. Karakas Anikó elmondta, hogy az Esély Otthonnal kapcsolatos pályázat a végére ér hamarosan, és a nyertes pályázók március 1-vel vehetik igénybe a lakásokat. A városvezető és az alpolgármester tárgyalást folytatott a Lidl vállalattal az esetleges letelepedés miatt, amelyről most nemleges választ kaptak. A Temető zárhatósága is megoldódik, hiszen megrendelésre kerültek a kihelyezésre kerülő táblák, amelyen a nyitvatartási idő lesz feltüntetve. Erről a lakosságot értesíteni fogják több fórumon is.  

A beszámoló után Csüllög László képviselő a lakosokat metszési munkálatokra hívta, amelyet a héten vasárnap kívánnak megtartani. Bővebb információt a lakossági akcióval kapcsolatosan a képviselő úrtól kérhetnek.