Kiosztásra kerültek a vetőmagok a szociális földprogramban

Harminc család kapta meg február 24-én Vésztőn a vetőmagokat és a palántákat, amelyeket a Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogramban elnyertek. A Szociális Földprogram egyik kiemelt célja, hogy hozzájáruljon a hátrányos helyzetű emberek életminőségének a javításához, egzisztenciateremtési esélyeinek növeléséhez.

Vésztő Város Önkormányzata a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi rendszeréről szóló 4/2015. (II.26.) számú rendeletének 30. § (2) bekezdése alapján Szociális földprogramot hirdetett meg a 2020-as évre is. Vésztő Város Önkormányzata ehhez 930.000 Forint támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A pályázatban sikeresen bejutott harminc családhoz vetőmagokat, palántákat és márciusban tizennyolc darab kisállatot (baromfi) helyeznek ki, amelyekhez a szerződő felek indító, nevelő és befejező tápot is kapnak.

A szociális földprogramról Tölcsér Csaba, a programban felelős szakmai segítő koordinátor beszélt a jelenlevőknek. A szociális földprogram három tevékenységből tevődik össze. Az első a „Háztáji konyhakertek megművelésének elősegítése”, a második a „Családi állattartás, állattenyésztés beindítása”, és a harmadik tevékenység a „Családi mintakert kialakítása”.

Vetőmagok közül babot, borsót, sárgarépát, burgonyát és vegyszereket kaptak a projektben résztvevők. A projekt a bevont családok önellátó, valamint önfenntartó képességének kialakítását és fejlesztését célozza meg. A pályázati kiírás szerint a kiskert művelésére és az állattartásra irányuló folyamatos munkavégzés komoly munkatapasztalatot eredményezhet. A program keretében a támogatásban részesült családok folyamatos tanácsadásban részesülnek megfelelő kontroll mellett.