Jótékonyság, fantasztikus ízek és töménytelen pálinka a Szeghalmi Disznótoros Fesztiválon!

Örömteli pillanatok, kiváló, családias hangulat, fantasztikus ízek, illatok kavalkádja és mennyei kulináris élmények fogadták a kilátogató vendégeket február első hétvégéjén a Szeghalmi Disznótoros Fesztiválon. A fesztiválon mindezek mellett már ötödik alkalommal rendezték meg a Sárréti Pálinka és párlatmustra versenyét is.  

A képen dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Macsári József polgármester és Kovács Csaba mesterszakács.

A rendezvény főszervezője ezúttal is Szeghalom Város Önkormányzata volt, akik nemcsak felkészülten, de rendkívüli barátsággal várták a vendégeket! A Disznótoros fesztivál délelőtt kilenc órakor megnyitóval kezdődött, amelyen részt vett dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Macsári József polgármester és Kovács Csaba mesterszakács. A disznótoros megnyitója után hivatalosan is elrajtolt a kolbásztöltő verseny, amelyre negyvenhárom csapat nevezett be.  

Az idei versenyző csapatok összetétele változatos volt. Az egész országból érkeztek felvértezett kolbászgyúrók, akik családtagjaik, barátaik társaságában gyors mozdulatokkal gyúrtak és töltötték a kolbászokat a bélbe, valamint a pálinkát a poharakba! A disznótoros idén is karitatív célt szolgált, hiszen a befolyt összeget a szeghalmi óvodás gyermekek idegen nyelvi tanulására fordítják! 

A fesztiválon helyet kaptak a helyi portékák is. Kiváló kézműves sajtokat, tésztákat, pirospaprikát, süteményeket, mézet lehetett megkóstolni és vásárolni. A kirakodóvásár mellett természetesen a megéhezőkre is gondoltak a szervezők: a hagyományos disznótoros hangulata és a magyar konyha várta a kilátogatókat. Ehettünk őrületesen finom hagymás vért, orjalevest, toroskáposztát, sült hurkát és kolbászt!

A gyermekeket hatalmas ugrálóvár, játszóház és arcfestés várta! A disznótoros nem disznótoros zene nélkül! A talpalávalót a Mediterrán zenekar szolgáltatta, akik széles repertoárjuk lévén mulatós, pop, rock dalokkal szórakoztatták a résztvevőket! 

Természetesen idén is hirdettek győzteseket, de szerencsére nem a győzelem, hanem a részvétel motiválta a versenyzőket. Elsősorban a közösségi szellem erősítése, a közösségi értékek továbbadása, barátságok kialakítása és maga az együtt töltött idő volt a legfontosabb mindenki számára!  

A kolbászok és az asztalok értékelését egy háromtagú zsűri bírálta, a zsűri elnöke Kovács Csaba mesterszakács volt. Az eredmények a következők:

1. helyezett: Top Mester Kereskedelem
2. helyezett: Csontdarálók
3. helyezett: Uborkák

A legszebben feldíszített asztal díját a Sós Büfé csapata nyerte el.

Különdíjak is kiosztásra kerültek: A Puszta Csárda felajánlását az Ati-Geri Baráti Társasága csapat vihette haza.

Macsári József polgármester felajánlása által a Török Gastro, a Szeghalmi Öregfiúk, Papi és Csapata, valamint a Golden Pallett csapata is díjazásban részesült.

Sikeres pálinkamustra 

A Sárrét legjobb pálinkái részesültek elismerésben szombat délután a Disznótoros fesztivál keretein belül. A minták között szerepelt többek között cékla, kökény, kajszibarack, meggy, eper, cseresznye, szilva, áfonya, bodza, dió és szőlő párlat is.  A pálinkamustrára beérkező 102 mintát szigorúan zsűrizték, és csak a legjobbak kaphatták meg az arany, ezüst és bronz fokozatot a pálinkamesterektől. Nemcsak a versenyzők elmondása, de a pálinkamesterek beszámolójából is kiderült, hogy nagyon sokat fejlődött a pálinkafőzés műfaja. A pálinkamustrával a minőségi pálinkakészítésre és a pálinka kulturált fogyasztására irányítják a figyelmet. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a mostani 102 pálinka minta is. Az ízesített, égetett szeszektől mostanra eljutottunk a táji pálinkák ismételt föléledéséhez.

A Sárrét legjobb..

sajmeggy párlata: Dézsi László, Békés
meggy párlata: Balogh László, Debrecen
vegyes párlata: Nagy Zoltán, Nagyhegyes
kökény párlata: Elek Attila, Szeghalom
szőlő párlata: Nagy Lajos, Budapest
kajszi párlata: Prokics László, Dévaványa
törköly párlata: Marton István, Écs
szilva párlata: Nagy Lajos, Budapest
alma párlata: Holló Richárd, Hajdúszoboszló
birs párlata: Holló Richárd, Hajdúszoboszló
vadalma párlata: Kissné Somlyai Ildikó, Miskolc
körte párlata: Takács János, Dévaványa
csipke párlata: Dézsi László, Békés
szamóca párlata: Varga Róbert, Szeghalom
cseresznyeszilva párlata: Nagy Zoltán, Nagyhegyes
berkenye párlata: Kissné Somlyai Ildikó, Miskolc
naspolya párlata: Kiss József, Miskolc
cékla párlata: Gelle Krisztián, Vésztő
ribizli párlata: Kerék Tibor, Nyíregyháza

A Sárrét abszolút legjobb párlata díjat Balogh László nyerte meggy párlatával.

Videónkat megtekinthetik az alábbi linken!