Megmenekülhetnek a kistelepülések boltjai?

Pénzügyi segítséget ígér a kormány a falusi boltoknak – adta hírül a napi.hu. Az oldal információi alapján több milliárdos támogatást kapnának a kistelepüléseken működő élelmiszerboltok, amelyek közül sok még a működési költségeit is alig bírja kitermelni.

A napi.hu információi szerint hónapok óta egy szakértői csoport dolgozik azon, hogy Magyarország megfelelő segítséget tudjon nyújtani a boltoknak, üzletláncoknak, valamint az uniós jogszabályoknak is maradéktalanul megfeleljen. 

A KSH adatai szerint 2019-re az üzletek egy negyede zárt be a 2005-ös adatokhoz képest. Míg a bolt nélküli települések száma 2005-ben 58 volt, ez a szám 2019-re elérte a 284-et, valamint a tavalyi év első felében 1174 üzletet zártak be, amelynek közel fele élelmiszerbolt volt. Mindezek mellett a jelenleg is haldokló falusi üzletek nagy része rövidített nyitva tartást alkalmaz a túlélés érdekében.  

A napi.hu-nak nyilatkozó Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke elmondta, hogy a 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodás alapján 2020-ra csaknem 70 százalékkal nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, amelyek kitermelése jelenti a legnagyobb gondot a kisboltok számára. A szakmai szervezetek mindezek mellett szeretnék, ha az állam a bérfedezeten túl létrehozna egy pályázati alapot, amiből a boltok modernizációs támogatást kérhetnének.  A szövetség számításai alapján a kétezer fő alatti településen működő üzletek támogatási igénye évi 12-14 milliárd forint többletet jelentene az államnak. 

A boltok bezárásához az is hozzájárult, hogy egyre többen vásárolnak online. Az online hazai kereskedelem 2018-ban 17%-os emelkedést mutatott, amelynek az összege elérte a 425 milliárd forintot. 

A problémáról Nagy Imrét, a Reál pont élelmiszerbolt vezetőjét kérdeztük.

Orbán Viktor miniszterelnök Gyopáros Alpárt, a Modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztost bízta meg azzal, hogy tárgyaljon a szakmai szervezetekkel.  Mint ismeretes, a kormány idén is folytatja a Magyar falu programját, amelynek célja, hogy a magyarországi kistelepüléseken megállítsák a népességcsökkenést, valamint a kabinet napirendre tűzte a kétezer fő alatti lélekszámú települések boltjainak megmentését is. 

Magyar falu program célja, hogy az életminőség javuljon a falvakban. A költségvetésből idén 150 milliárd forint jut a Magyar falu programra, továbbá a kormány útkarbantartásra és a falusi civil szervezetek támogatására pluszforrásként 12,5 milliárd forintot juttat.  

Videónkat az alábbi linken találják!

 

Az eredeti cikket az alábbi linken olvashatják el: https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/bolt-uzlet-kisbolt-coop-cba-real-bezaras-tamogatas.697935.html