Kétnapos szüreti forgatag várta a mulatozni vágyókat

Több évtizedes hagyománya van a vésztői szüreti felvonulásnak és bálnak, amely az egész várost megmozgatja. Az idei évben zsúfolásig megtelt a Liget és a művelődési ház is. A kétnapos rendezvény a Vésztői Városi Önkormányzat és a Sinka István Művelődési Központ szervezésében valósult meg.

Rengeteg program, jókedv, szórakozás, borverseny, népi hagyományok, must készítés, finom ételek, mosolyra fakasztó italok várták a kilátogatókat a szüreti mulatságon pénteken a Ligetben. A szüreti táncban résztvevőket Mahovics Tamás néptáncpedagógus készítette fel. A programok között volt lovas és szüreti táncos bemutató. Műsort adtak az óvodások és az iskolások. Fellépett a Bartók Béla Népdalkör is. A kulturális rendezvények mellett a mulatás sem maradhatott el, hiszen azt est meghívott sztárfellépője Jolly&Suzy, valamint Csoszesz volt.  

Jolly&Suzy

A házi borok versenyezhettek idén első alkalommal, amely új versenyszámként szerepelt a vésztői programok között. A vállalkozó kedvű nevezők megmutathatták a neves zsűri számára a félte őrzött boraikat. A nevezők emléklapban részesültek.    

A nagyszabású, sokakat megmozgató eseményen jóízű adományozás várta a lakosokat, hiszen 500 Forint fejében ehettek gulyáslevest, mellé almás rétest és főtt kukoricát. Az adományozásnak fontos szerepe volt, hiszen a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület javára lehetett adakozni.

A gulyáslevest az olimpiai aranyérmes mesterszakács, Ambrus György és csapata készítette el. A főzőcsapatot erősítette a Sinka István Művelődési Központ és a Vésztői Tájház személyzete, akik segítő készségükkel pillanatok alatt szolgálták ki a sorban állókat. Hősiesen helyt állt az ételosztásnál a város első embere, Molnár Sándor és az alpolgármester asszony Szabó Gézáné is. Az Önök jóvoltából 300.000 Forint gyűlt össze a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület konyhájának fejlesztésére és kisbusz vásárlására a pénteki Szüreti Mulatságon.  

Molnár Sándor polgármester

Másnap, a felvonulás napján még az időjárás is a legszebb arcát mutatta. Molnár Sándor polgármester köszöntötte a lakosokat és kívánt mindenki számára jó szórakozást a késő délutánig tartó felvonuláshoz a városban. Bemutatásra kerültek a táncosok és a menetben részt vevők. Ezután elindult a menet, amely egy zenekocsiból, hintókból és több fogatból állt. 

A lovasok, a huszárok szép ruhákban, pompásan feldíszített lovakon vezették a sort. A felvonulást Gál István és zenekara kísérte. A fogatokon helyet kaptak a népviseletbe öltözött lányok, fiúk, kísérők, bohócok, és a kínálok tagjai. A felvonulók a város több pontján rövid műsorral kedveskedtek az érdeklődőknek. 

A szüreti táncosok ruhája szemet gyönyörködtető volt. A ruhákat Ökrös Ildikó készíti már évek óta. Mint mondta: “Már nyolc éve varrom a ruhákat a táncosoknak. Ezek a minták még az 1930-as évekből maradtak a vésztői táncosokra, így tovább is ugyan ezeket készítem. Az ing, a nadrág és a szoknya anyaga fehér vászon, díszítve nemzeti színű szalaggal. A mellény, a kötény, a párta az piros selyem, arany szalaggal díszítve. A fiúk fekete mellényt és piros pöttyös kendőt – ami nem egy féle – kötöttek föl, így különböztették meg Vésztőn belül, hogy ki merre lakott. A kertmegi részen élők balra, míg a komlódi részen élők jobbra kötötték.” 

Ökrös Ildikó fiával és lányával.

“A ruhákat munka mellett készítem el. Egy fiú ruha két nap alatt készül el, míg a lányok ruhájának megvarrása általában két-három napot vesz igénybe. Számukra az ing, a szoknya, a pendely, a szalagozás rengeteg munka, valamint a mellény, a kötény és a párta arany díszítése is legalább egy nap. Nem tudom, hogy az évek során hány ruhát késztettem el. Az idén három komplett lány ruhát és egy kisebb fiú ruhát sikerült elkészíteni” – nyilatkozta Ökrös Ildikó, aki nemcsak a gyönyörű ruhákat varrta, hanem aktívan segítette a szervezők munkáját is!   

A szép nap méltó befejezése egy igazán jó hangulatú bál volt, amely este nyolc órától vette kezdetét a Sinka István Művelődési Központban. Azt est folyamán köszöntőt mondott Molnár Sándor polgármester, majd a felvonulás szervezésében résztvevőket köszöntötték kisebb ajándékokkal.

Vida Jenny

Tíz órakor Vida Jenny csárdás és mulatós dalaival mozgatta meg a közönséget! A fergeteges koncert után éjfélkor tombolasorsolás és hajnalig tartó mulatozás várt mindenkire!