Mérföldkő a Vésztői Vadásztársaság életében – Átadásra került az egykori Wenckheim-kúria

Ünnepélyes keretek között adták át az 55 millió Forintból felújított és korszerűsített kertmegpusztai Vadászházat Vésztőn, amely egykor a Wenckheim-család tulajdona volt. A kastély ma már a Vésztői Vadásztársaság tulajdonában áll, melynek elnöke Détárné Molnár Andrea. A több mint ötven tagot számláló vadásztársaság időt, pénzt és energiát nem sajnálva tette korszerűvé az egykori kúriát.  

A vadászház átadón részt vett dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes; dr. Takács Árpád kormánymegbízott; dr. Kovács József országgyűlési képviselő; dr. Jámbor László az Országos Vadászkamara elnöke, Hrabovszki János a Békés Megyei Vadászkamara elnöke; Molnár Sándor Vésztő város polgármestere; Détárné Molnár Andrea a Vésztői Vadásztársaság elnöke; Gróf Wenckheim László és Gróf Wenckheim Lászlóné Csáki Ilona is.  

Détárné Molnár Andrea a Vésztői Vadásztársaság elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy a Vésztői Vadásztársaság egy összetartó közösség, akik már több megpróbáltatáson vannak túl. 2016-ban úgy döntött a társaság, hogy a tulajdonukban lévő vadászház korszerűsítésére pályázatot nyújtanak be az Európai Vidékfejlesztési Alaphoz, amely által többfunkciós közösségi teret kívánnak létrehozni és a vadászházat energetikailag is korszerűsíteni tudják.  

 2018 márciusában született meg a döntés, miszerint a Vadásztársaság 37 millió Forint vissza nem térítendő támogatásban részesül, amelyhez önerőként 18 millió Forinttal járult hozzá a vadásztársaság. Az épületben a homlokzat, a lábazat és a födém új hőszigetelő rendszert kapott, külső nyílászárók cseréje is megtörtént, a meglévőkül– és belterületi fényforrásokat energiatakarékosra cserélték, korszerűsítették a fűtést, valamint riasztó- és kamerarendszert teleptettek. 

A vadászház egész évben használható lesz ezáltal családi rendezvények és erdei iskolák megtartására, így nonprofit alapokon való szolgáltatás jön létre.  A Magyarországon található vadfajok trófeainak a kiállítása is megvalósul. A vésztői vadászok a mindennapi tevékenységük során a vadászat nemes hagyományok megőrzésén dolgoznak – hangsúlyozta ki Détárné Molnár Andrea, valamint beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a vadászok nélkül nincs vadgazdálkodás.  

Dr. Takács Árpád, kormánymegbízott

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy jó helyen és jó emberek között vagyunk, mert elsőként kötött a Békés Megyei Kormányhivatal az Agrárkamarával és a Vadászkamarával egy együttműködési megállapodást, amely cselekvési tervek mentén működik. Mint említette, készülnek a Vadászati Világkiállításra, emiatt a 2019-es évet a Vadászat évének tekintik Békés megyében. Ezen okból számtalan kiállítást, gyermektáborokat és számos olyan rendezvényt szerveztek már, amely népszerűsíti a vadászatot. A kormánymegbízott hozzátette, hogy a dualizmus óta nem volt annyi fejlesztés az országban – különösen Békés megyében-, mint az elmúlt esztendőkben. Ilyen fejlesztés a vasút és hidak felújítása, az átadás előtt álló M44-es, az M47-es tervezése már készülőben, modern városok program és falu program veszi kezdetét.  

Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes

“A magyar vadászat a szó legszorosabb értelmében hungarikum, amely az ázsiai örökségre nyúlik vissza” – fejtette ki köszöntő beszédében dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettese, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, aki történelmünkig nyúlt vissza az időben, hogy kifejtse, mi mindent adtak a vadászok az országnak kulturális- és gazdasági értelemben.  

Semjén Zsolt kifejtette, hogy fontos a lokálpatriotizmus erősítése, valamint, hogy a kisebb településeken is vadász múzeumok nyíljanak mindenki számára. Kihangsúlyozta, hogy augusztus 20-a kapcsán fontos felhívni a figyelmet a Szent István örökségre. Ilyen örökségünk a vármegyék és az egyházak létrehozása, a diplomácia és az országépítés. Emiatt is fontos, hogy mindenkinek építenie kell országunkat, hogy értékeinket megőrizzük, és értéket teremtsünk az utókor számára.  

A köszöntő beszédek után ünnepélyes szalagátvágás következett, melyet dr. Semjén Zsolt, dr. Kovács József, dr. Takács Árpád és Détárné Molnár Andrea vágott át. Az átadó után végre bepillantást nyerhettünk a gyönyörűen felújított egykori Wenckheim házba.  

A képen dr. Semjén Zsolt, Molnár Sándor és dr. Kovács József.

Molnár Sándor Vésztő város polgármestere is megtisztelte az átadót, és gratulált a vadásztársaság elnökének. Vésztő hírnevét öregbítve mutatkozott be a Mágori Fesztiválon a Mágori Szerzetes Sör, amellyel Molnár Sándor és dr. Kovács József országgyűlési képviselő kedveskedett Semjén Zsoltnak, aki örömmel fogadta az ajándékot. 

További képeket Facebook oldalunkon találnak! 

Videónkat az alábbi link alatt tekinthetik meg!