Kelet-Magyarország első Alma Referenciapatikája Vésztőn – A prevenció kapja a legnagyobb hangsúlyt a Magyar Korona Patikában

Ha hiszünk a mondásnak, akkor tudjuk, hogy „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja”. Az egészséges életmódra nevelésre, a prevencióra fordít ezentúl nagyobb hangsúlyt elsőként a Magyar Korona Patika. Ezen komplex, megújult szolgáltatásbővítést ünnepélyes keretek között adták át 2019. június 21-én a keleti régióban az első Alma Referenciapatikában, amely Vésztőn található.  

Az ünnepélyes átadón részt vett dr. Kovács József országgyűlési képviselő; dr. Pozsgay Csilla egyetemi docens; dr. Lázár Szabolcs Patika Management Kft. ügyvezető igazgatója; Molnár Sándor Vésztő város polgármestere; dr. Petri Béla jegyző, dr. Dénes Zoltán esperes; Juhász Sándor református lelkipásztor, valamint a gyógyszertár dolgozói, segítők, rokonok, barátok és érdeklődők.  

Dr. Dénes Zoltán esperes beszédében a korona történelmi múltjára, a családi egységre, valamint a gyógyításra tért ki, majd Juhász Sándor református lelkipásztor ünnepélyes szónoklatát hallgathattuk meg, ezután az esperes úr és a lelkipásztor áldásukat adták a patikára a sikeresen működés érdekében.  

Dr. Mike László a Magyar Korona Patika tulajdonosa, mint mondta – “Nehéz ilyenkor beszélni, mikor egy ilyen fáradtságos munkának a kezdetén, de valaminek az elején vagyunk, hiszen ez egy szakasz az életünkben. Tizennyolc szakterület együttes munkájára van szükség, hogy ez ilyen formában testet öltsön.” Dr. Mike László elsősorban a munkatársainak a türelmét és a segítségét köszönte meg. 

A képen dr. Kovács József országgyűlési képviselő és dr. Mike László a Magyar Korona Patika tulajdonosa.

A térség országgyűlési képviselője, dr. Kovács József ünnepi beszédében az Alma gyógyszertár hálózatáról, valamint a térségben elsőként Vésztőn elérhető plusz szolgáltatásokról beszélt. Felhívta a figyelmet arra, hogy törekedni kell mindannyiuknak a szebbre, a jobbra, továbbá gratulált a település polgármesterének Molnár Sándornak, hogy Vésztő a kistérségben az egyik legjobban fejlődő település, ahol két hét múlva egy komplex Orvosi Centrumot adnak át.   

A képviselő úr beszéde után dr. Pozsgay Csilla egyetemi docens kiemelte az elkötelezett patikus szerepét, aki nemcsak kiszolgálja az embereket, hanem lehetőséget kínál a jobb szolgáltatások eléréséhez, amely a település közösségének hoz újítást és fejlődést.  

Dr. Lázár Szabolcs Patika Management Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ez az országban a tizenegyedik Alma Referenciapatika átadása történt meg a mai nappal. Az ügyvezető kiemelte, hogy a társadalomért dolgozók vannak itt, akiket nem a profit, az üzleti érdekek motiválnak, hanem a közösség egészségének javítására törekednek.  Mint mondta – “Ez a terület, ahol mi dolgozunk, az a világ jó részéhez tartozik, és mindenféle gazdasági szempontot leszámítva az értékét tekintve jó dolog ebben részt venni és ebben tevékenyen közreműködni.” Dr. Lázár Szabolcs beszédében azt is kihangsúlyozta, hogy vannak olyan programjaik, amelyek ténylegesen és tevőlegesen a népbetegségek irányába a gyógyszertársi szerepkört szélesítik ki. Ilyen programjuk a diabétesz vagy a kardiológiai program, de minden olyan betegségre kiterjedő programot kínálnak, valamint bővíteni tervezik a meglévő programokat, amelyhez közvetlenül hozzátudnak jutni a lakosok a patikákban.  

Tamás Róbert a Honvédkórház egykori orvosigazgatója beszédében kihangsúlyozta, hogy ma az egészségügyben létrehozni bármit nagyon nehéz, majd hozzátette, a jó működéshez fontos szerepe van a megfelelő családi háttérnek is. 

A képen: dr. Lázár Szabolcs; dr. Mike László; Tamás Róbert; dr. Pozsgay Csilla és dr. Kovács József.

A köszöntő beszédek után hivatalosan is átadásra került az első Alma Referenciapatika Vésztőn. A szalagot dr. Mike László és dr. Lázár Szabolcs vágta át, majd a Magyar Korona Patika megkapta az elismerő tanúsítványt is.  Az ünnepélyes átadót állófogadás zárta.  

Stábunknak nyilatkozott dr. Mike László a Magyar Korona Patika vésztői tulajdonosa, akitől szerettük volna megtudni, hogy milyen távlati céljaik vannak a megelőző programokkal kapcsolatosan?  

  • Két szakmai programot visz a gyógyszertár a Patika Management gondozásában. Az egyik a korábbi diabétesz gondozás, a másik meg a kardiológiai gondozás. Ez a két terület, melyre azt lehet mondani, hogy népbetegség Magyarországon, hiszen a kardiológiai esetek 51%-a felelős a halálozásért. Nagyon sok a diabéteszes, hiszen a látens diabéteszesekkel együtt kb. 12-15%-a magyar lakosságnak cukorbeteg. Ez a gondozási modell – a kardiológiai és diabéteszes gondozás – nemcsak akkor kell már ezzel foglalkozni, amikor már adott a betegség, hanem a prevenció, a megelőzés is kardinális jelentőségű. Határozott célunk, elkötelezett tevékenységünk, hogy minden olyan dologra, egészséges életmódra tanácsadást végezzen a gyógyszertár, amely két népbetegségnek a megelőzésében, kezelésében óriási jelentőségű. A munkatársaimmal együtt, minden nap ennek szellemében végezzük a munkánkat, és bízunk benne, hogy ha tanácsért szükség van, a legpontosabb, a legadekvátabb helyre fordulnak a vésztői és a környékbeli betegek.” 

 További képeket Facebook oldalunkon találnak! 

 Videónkat az alábbi linken tekinthetik meg!