Magyari Barna költő-író az életéről és munkásságáról beszélt Okányban

Magyari Barna költő-újságíró előadását hallgathatták meg az érdeklődők az Okány Községi Könyvtárban 2019. június 20-án a délutáni órákban. Habár az időjárás nem volt kedvező, ez mégsem szegte kedvét az irodalomszerető közönségnek, hogy részt vegyenek az előadáson, “felolvasó estén”. A rendkívüli kíváncsisággal és eszméletlenül nagy lexikális tudással megáldott előadó, akár lehetne egy modernkori pikareszk regény főhőse, hiszen életútját egyszerre nevezhetnénk a hallottak alapján viccesnek és egyben szomorúnak is. 

Veres István, az okányi könyvtár vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte Magyari Barnát, hogy tartsa meg érdekes előadását, melyet a kutatásai alapján állított össze erre az alkalomra. 

A képen Magyari Barna.

Az eredetileg nagyszalontai, pedagóguscsaládból származó költő-író 1965. május 23-án született. Az életútja érdekes és színes, melyben a legnagyobb irodalmi alakok fontos szerepet kaptak. Ilyen Barna számára Arany János vagy Zilahy Lajos, de az utóbbi években Sinka István életének és költészetének kutatásával foglalkozott a legtöbbet.  

Az újságíró az előadásának felében Sinka Istvánról (Nagyszalonta, 1897. szeptember 24. – Budapest, 1969. június 17.), annak feleségeiről, családjáról és költészetéről beszélt, valamint érdekességeket is elárult a népi íróval kapcsolatban Barna tanulmányainak készítésekor komoly kutatásokat végez, s mivel szenvedélyes irodalomszerető, a magyar kultúra és a népi írók, költők jobb megismerése érdekében többször is elutazott már az ország számos pontjára, hogy saját szemével is lássa, hol, miként éltek a hazai irodalom meghatározó alakjai. 

Gál Pál Tibor, költő

A műsorának második felében saját verseket olvasott fel Magyari Barna, valamint bemutatkozott az okányi közönség számára Gál Pál Tibor jászberényi költő is, aki színesítette az előadást.  Az újságíró négy versét olvasta fel, melyek közül kettő Kaszai Jánoshoz íródott. Az előadás kötetlen beszélgetéssel ért véget. 

Magyari Barna jelenleg Vésztőn él, újságot ír-szerkeszt és méltán lehet rá büszke Vésztő városa.  

 

Magyari Barna: Karácsonyi hiányok
 (2014. december 25.)

csak fehér melltartóddal harangoz
szobámban karácsonyt a pillanat
nélküled lassan térek magamhoz
jeges ünnep ragyog a szív alatt 

lelkem lombjaira fagy a magány
melegséget nyúz a hiány kése
temetőben pihen apám anyám
csak a fenyőt csomagolom fénybe 

kékek zöldek lövik a sötétet
de hiába használom a reményt
mikor az ideg teljesen szétvet
s ezer fokon a fájdalom emészt 

csókod helyett a bánat ver orrba
bennem jajt kántál az összes ének
hiába rakok szavakat szóra
nincs egy mondat hol veled éljek