Kékbe borult Vésztő Város főtere! – Az autistákra emlékeztek Vésztőn

Első alkalommal került megrendezésre 2019. április 02-án a “Sétálj velünk kék lufival!” című esemény, amely méltó módon emlékezik meg autisták világnapjáról. Az eseményt a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület rendezte meg, közös összefogással a Vésztő Városi Önkormányzattal. 

A VSGYE az idei évben csatlakozott a Ragyogj kékben kampányhoz. Hogy miről is szól ez nap? Az ENSZ 2007. december 18-án, a 62/139-es rendelet alapján április 2-át jelölte ki az autizmus világnapjának. A felvonulókat a Ligetben várták, majd ott mindenki kapott egy-egy lufit, és elindult kora este a tömeg a Városháza irányába. Este hét óra után megérkeztek a főtérre, majd Nagyné Kovács Ilona, a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület munkatársa köszöntötte a felvonulókat, és felkérte a település első emberét, hogy mondja el az ünnepi köszöntőjét. 

Molnár Sándor Vésztő Város polgármestere, mint mondta “a településünkön fontos szerepe van a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesületnek. Fontos, hogy a másságot elfogadjuk, legyenek olyan emberek, akik az életüket, idejüket rászánják, lelkiismeretesen, becsülettel, mindenüket feláldozva végzik ezt a rendkívüli munkát”. Kiemelte, hogy a VSGYE milyen egyedülálló civil kezdeményezésből indult és mára milyen fontos tevékenységet végeznek. Tiszteletreméltónak tartja ezt a rendezvényt, majd megköszönte a szervezőknek az áldozatos munkáját és a résztvevőknek, hogy ilyen sokan eljöttek a sétára.  

Molnár Sándor, Vésztő Város polgármestere és a Kemény Gitárklub

Kovács Mihályné, a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület intézményvezetője elmondta, hogy mit neveznek autizmusnak, kikről szól a rendezvény, és mit tehetünk ezen a napon, hogy kifejezzük elfogadásunkat. Kovács Mihályné beszéde után közös éneklés vette kezdetét, melyben az autizmusról szóló dalt énekelhettük el. Ezt követően a Kemény Gitárklub koncerttel örvendeztette meg az összegyűlteket. 

Kemény Gitárklub, Békéscsaba

A hangulat mindvégig nagyon jó volt! A kék mécsesek, fények nemcsak széppé, de meghitté tették a megemlékezés és elfogadás pillanatait. Reméljük, jövőre még többen vesznek részt az autisták világnapján tartott rendezvényen!  

 Videónkat megtekinthetik az alábbi linken!