„Isten őszi csillaga” – Ünnepi rendezvénysorozat Sinka István 120. évfordulójára 2. rész

2017. szeptember 21-én, csütörtökön került megrendezésre a vésztői Képtárban Dinnyés József zenés irodalomórája általános iskolások bevonásával.

Egy Tolnai Hírlapban közzétett másolt irat magyarázatával kezdte meg prezentációját Sinka Istvánról. Tekintsék meg a „zenekitaláló” előadását, valamint monológját.  

Nagy László, muzeológus előadását tekinthettük meg Sinka István és kora, az uradalmi cselédek élete a XX. Század első felében címmel.  

2017. szeptember 22-én, pénteken a Mesterségek Házában sokszínű program várta a diákokat és a kíváncsiskodó lakosságot. Mahovics Tamás néptánc pedagógus, és Nagy András Balázs közreműködésével békési és bihari pásztortáncokat ismerhettek meg, citerázással, énekléssel egybekötve.  

A pásztor emberek életével ismerkedhettek meg a diákok Mahovics Tamás beszámolójából. Többek között megtudhatták, a négy fő kasztot a pásztorok között. A Tájház udvarán kézműves bemutatók voltak, valamint pásztorételeket kóstolhattak a résztvevők. 

A pénteki nap alkalmával Csősz Ferenc a Sinka István Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket, valamint Gali Teréz énekest, előadóművészt. Ezen alkalomból kerékpáros Sinka-emléktúra vette kezdetét Vésztőről Mágorra. Mágoron is hallhattuk az énekesnő előadását, valamint Csősz Ferenc köszöntését. 

További képeket Facebook oldalunkon találnak!

A csütörtöki és a pénteki napról összeállított videónkat az alábbi linken tekinthetik meg!