Helyi foglalkoztatási együttműködés a Szeghalmi járásban

2017. november 12-én, Szeghalmon a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. szervezésében megrendezésre került a TOP-5.1.2-15-BS1-2016-00006 azonosító számú „Helyi foglalkoztatási együttműködés a Szeghalmi járásban” című helyi foglalkoztatási paktum ülése. 

A rendezvényen részt vett Détárné Molnár Andrea, a Szeghalmi Járási Hivatal vezetője, Forrás Zsuzsanna, a KBC munkatársa, valamint Barta Tibor, a Szeghalmi Járási Hivatal foglalkoztatási osztály vezetője.

Détárné Molnár Andrea köszöntötte a megjelenteket Szeghalomról és Vésztőről, ezt követően átadta a szót Forrás Zsuzsannának.  

Forrás Zsuzsanna előadásában beszélt a TOP-5.1.2-15-BS1-2016-00006 azonosító számú pályázatról, és annak kritériumairól. 

Barta Tibor, a járási hivatal foglalkoztatási vezetője beszélt Szeghalom kistérség munkaerőpiaci helyzetéről. Viszonyításként megtudtattuk, hogy a 16 és a 64 év között gazdaságilag aktív korú munkanélküliek száma eléri a 21.000 főt. Azt is megtudtuk, hogy a kistérségben a szakképzettséggel rendelkezők aránya 26%, az érettségizettek aránya 22%, míg a diplomával rendelkezők aránya csak 2,6%. 

A szeghalmi járásban az álláskeresők aránya 7,5%, ami az országos átlagtól elmarad. A regisztrált álláskeresők száma 2017 november végével 936 főt ért el. Barta Tibor elmondta, hogy a közfoglalkoztatásban dolgozók aránya kétszer annyi a szeghalmi járásban, mint a regisztrált munkanélküliek aránya. A térségben több mint 1800 fő közfoglalkoztatott. Ez adódik abból, hogy minél kisebb egy település, annál kevesebb munkalehetőség adott, így a legtöbben az állami közfoglalkoztatási programba kerülnek, mint közmunkás. 

Ezt követően beszélt a TOP-5.1.2.-15-ös program képzési feltételeiről, annak anyagi juttatásairól (keresetpótló támogatás, 100%-os útiköltség térítés stb.), és az Európai Uniós képzéseken való korábbi részvételről, annak átfedéseiről, amelyek érinthetik a képzésben résztvevőket. 

További képeket Facebook oldalunkon találnak!

A helyi foglalkoztatási együttműködés tájékoztatójáról videónkat megtekinthetik az alábbi linken!