Új mentőorvosi autó állt szolgálatba Gyulán 

A Gyulai Mentőállomás új, korszerű eszközökkel felszerelt mentőorvosi kocsit kapott, növelve nemcsak a város, hanem a térség ellátásbiztonságát.


Hivatalosan is átadásra került az új mentőorvosi-mentőtiszti kocsi 2020. május 21-én a gyulai Mentőállomáson. Az ünnepélyes átadáson részt vett dr. Kovács József országgyűlési képviselő, dr. Görgényi Ernő Gyula város polgármestere, dr. Zentay Attila regionális igazgató és dr. Sárosi Tamás megyei tisztifőorvos.  

Az Országos Mentőszolgálat az utóbbi évek legnagyobb gépjárműbeszerzését hajtja végre, ennek eredményeként növekedett a gyulai Mentőállomás gépjárműparkja. Dr. Zentay Attila regionális igazgató ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy az Országos Mentőszolgálat 2010-től egészen 2020 végéig 1047 új mentő gépjárművével bővíti eszközparkját. A regionális igazgató beszédében kitért arra, hogy az új mentőautók kialakításához bevonták a bajtársakat, akiknek javaslatait beépítették az új gépjárművek kialakításához. Kiemelten fontos volt, hogy az új mentőautó minél biztonságosabb és egészségesebb munkavégzést biztosítson az egészségügyi dolgozók részére. Ennek egyik eredménye, hogy az ülő betegeket egy rámpa segítségével tudják kigurítani az üléssel együtt a mentősök. 

Dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője megköszönte a bajtársak munkáját, akik nap mint nap helyt állnak a különböző egészségügyi sürgősségi esetekben, továbbá kiemelte a mentőápolók, mentőtisztek emberfeletti munkáját is, akik nagymértékben hozzájárultak a koronavírus-járvány elleni védekezéshez. 

Dr. Görgényi Ernő polgármester köszönetet mondott a mentőállomás dolgozóinak, hiszen mint mondta az utóbbi időben a COVID-teszteket is nekik kellett elvégezni, veszélyeztetve ezzel saját egészségüket. A polgármester ezt követően Gyula Város Önkormányzat nevében biztosította a Mentőállomást, hogy a jövőben is számíthatnak a támogatásukra, az együttműködésükre. A gyulai polgármester az Országos Mentőszolgálat fennállásának 72. évfordulója alkalmából a magyar mentésügyért hosszú időn át végzett kimagasló tevékenységéért oklevelet vehetett át dr. Zentay Attilától.  

Az ünnepi köszöntők után szalagátvágással átadták az új mentőautót, és a mentőállomás dolgozói átvehették az autóhoz tartozó kulcsot is.  

Írta: Lingurár Tímea