Levendulatermesztés indul Vésztőn!

A levendula néhány éve számít hazánk egyik slágernövényének. A termeléséhez azonban nem csak termőföld és pénz, hanem megfelelő szakmai hozzáértés is kell. Vésztőn a Sárkányhídtól a Szőlőskert utca felé menő oldalon megindul a levendulatermesztés. Kísérleti jelleggel először egy, majd bővítve a terület nagyságát három hektár területen kívánja Vésztő Város Önkormányzata termelni a gyógy- és dísznövényt. 

A kertészeti haszonnövény termesztése most még nagyobb befektetést igényel az önkormányzat részéről, de a termesztés és feldolgozás után, egy sikeres levendula vállalkozás alapjait fekteti le a város. A város vezetése elsősorban helyi értékesítésre szánja a levendulából előállított termékeket. Ilyen előállított termék lenne a levendulaolaj, párna, tea, szörp vagy akár a lekvár készítése és értékesítése, de felsorolni is nehéz, hogy mi minden készíthető levendulából, akár háztáji körülmények között.  

A levendula gyógynövényként történő hasznosítása is felfutóban van az alternatív gyógyászatban, hisz a házi patika elmaradhatatlan eleme! A megfelelő fajtájú levendula gyógyteája ajánlott alvászavarokra, emésztési problémákra és magas vérnyomásra is. A levendulaszörp nem csak sima ivóvízzel vagy ásványvízzel kiváló természetes üdítő, hanem egy-két kanálnyi szörp jelentősen csökkenti a köhögést.   

Kép forrása: Internet

Egy kis levendula történelem … 

Írásos forrásokból kiderül, hogy a levendulát már több mint 2500 éve használják gyógynövényként. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei mumifikálásra és parfümként is használták eme csodanövényt. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében. A római férfiak a közfürdőkben testükre kenték a növényt. A levendulát gyakran említik a Bibliában nárdusolaj néven (görög neve naardus, a szíriai Naarda város után). Az ókori keresztény hiedelem szerint a növény Ádám és Éva Édenkertjéből származik. A növényt a gonosz elleni szent védőerőnek tartják. Sok keresztény házban levendulakeresztet akasztottak az ajtó fölé a ház védelmére. A levendula és a szerelem kapcsolata is az ókorra nyúlik vissza. Ilyen történet például a Biblia alapján, Judit az ellenséges parancsnok, Holofernes története is. Hogy Judit megvédje Jeruzsálemet különböző parfümökkel, köztük levendulával kente be magát, ezzel elcsábítva Holofernest, akit ezzel a trükkel tudott meggyilkolni. A csábító illat hatalmas erejét Kleopátra is kihasználta Julius Caesar és Marcus Antonius csábítására. A lányok párnáiba rakott levendula a szerelem reményét hordozta, a friss házasok ágya alatt pedig szenvedélyt biztosított. A növényt valószínűleg először az arabok honosították meg, azután Görögországból terjedt el Európába. Egyedülálló illatkombinációja 180 különböző alkotóelemnek köszönhető, ezért széles körben alkalmazzák a parfümiparban és a magas színvonalú kozmetikumok készítéséhez. Nagy területen termesztik Angliában és Franciaországban, az utóbbi a világ egyik vezető és növekvő levendulatermelő vidéke.