Dévaványa is segít a helyben, fogyatékkal élőkön a koronavírus-járvány idején

Fogyatékos emberek támogatása nem csak a járvány idején különösen fontos, de egyben nehéz is. A személyes távolságtartásra épülő közegészségügyi stratégia nagyon sok fogyatékos embernek egyszerűen lehetetlen: számukra a közeli, segítői kapcsolatok nagyon fontosak. Sokan csak így tudnak mozogni, segítséggel inni, enni, vagy akár mosdóba menni. Van, akit családtagja segít, de sokan szorulnak a szociális ellátórendszer igénybevételére!

Dévaványa városa is kiemelten fontosnak tartja az időskorúak védelme mellett szintén a fogyatékkal élő személyek támogatását. Az önkormányzat feladata az, hogy a területén felmérje, hány olyan fogyatékos személy él, aki a veszélyhelyzetben támogatásra szorul, vagy arra a későbbiekben szüksége lehet. A városban működő, fogyatékossággal élő embereket egyesületbe tömörítő civil szervezeteket már megkeresték, de azokat a fogyatékkal élőket is el szeretnék érni, akik nem tagjai ilyen egyesületeknek.

Elsősorban szeretnék felmérni, hogy koruktól függetlenül kik azok, akik igénylik-e az otthonukban történő ellátást, továbbá rendelkeznek-e infokommunikációs eszközökkel és használják-e azokat (például mobiltelefon, tablet, iPad, okosóra, vagy e-mail cím. 

Az ellátási körben az alapszükségetek pótlása és folyamatosságuk elősegítése a város feladata, így elsősorban a tisztálkodási szerek és eszközök, a gyógyszerek, az alapvető élelmiszerek és a fertőtlenítőszerek beszerzésében tudnak segítséget adni. Az ellátás költségei az azt kérőt terhelik.

Az ellátás megszervezése érdekében az igényeket az önkormányzat elérhetőségein, a 06-66/483-100/119 telefonszámon, elektronikusan az onkormanyzat@devavanya.hu e-mail címen, továbbá az E-önkormányzat portálon jelezhetik.