Babgulyás bográcsban

A kialakult helyzetre való tekintettel és a jó idő beköszöntével mindig igazán jól esik egy laktató, kiadós babgulyás bográcsban. Ezen felbátorodva megmutatjuk, hogy készül a Szabó Sándor féle babgulyás bográcsban!

Hozzávalók:

  • 50 dkg fejtett bab (tarka vagy száraz) v 2 konzerv tarka bab sós lében
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 nagy db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 közepes db paprika
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • bors ízlés szerint (őrölt)
  • 1 kg marhalábszár (vagy marhanyak, vagy sertés dagadó, tarja,comb)
  • 2 közepes db paradicsom
  • só, kömény ízlés szerint
  • 4 db babérlevél
  • 1 db chili
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 2 közepes db fehérrépa
  • 1 kis db zeller
  • 2.5 l víz

Csipetkéhez

  • 1 db tojás
  • liszt

Elkészítés:

  1. A babot előző este beáztatjuk.
  2. A szalonnát felkockázzuk, és bográcsban kisütjük a zsírját, majd ezen megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát, az áttört fokhagymát és a feldarabolt paprikát.
  3. Ha kész, levesszük a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát és borsot, elkeverjük, majd rátesszük a kockára vágott húst, beleaprítjuk a paradicsomot, sózzuk, aláöntjük a 2dl vizet, és 1 órán át főzzük. Néha megkeverjük, az elfőtt levet vízzel pótoljuk.
  4. 1 óra múlva felöntjük 2 liter vízzel, hozzáadjuk a babot (a konzerv levét én bele tettem),a konzerves babot azt inkább akkor teszem bele mikor már majdnem kész a leves, a babérlevelet, az erős paprikát. Ha szükséges sózzuk, és még 1 órát főzzük.
  5. Közben megtisztítjuk a répákat, zellert, kockára vágjuk, és a második óra eltelte után a leveshez adjuk.
  6. A tojásból, lisztből, csipet sóval, közepes lágyságú tésztát gyúrunk. Ha már minden majdnem puha, a tésztát a levesbe csipkedjük.
  7. 10 perc forralás után tálaljuk. Friss kenyeret kínáljunk mellé.