Bővítette a kormány a gazdaságvédelmi tervet – Leállnak a kilakoltatások, hosszabbodik a GYES

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, hogy helyzetjelentést adjon a magyar állampolgároknak az egészségügy és a rendvédelem felkészültségéről, valamint a múlt héten bejelentett gazdasági akciótervet kibővítse.  

A ma bejelentett intézkedések a következők: 

  1. Július 30-ig több mint 80 ezer ember mentes mentesül a kata (kisvállalkozói adó) fizetése alól. 
  2. Haladékot kap az, akinek március elseje előtt keletkezett katás adóhátraléka. 
  3. Átmeneti adómentességet kapnak a magyar médiaszolgáltatók. 
  4. Felfüggesztik a kilakoltatásokat és lefoglalásokat.  
  5. Az adótartozásokat később is be lehet fizetni. 
  6. A most lejáró gyes, gyet és gyed jogosultság meghosszabbodik a vészhelyzet végéig. 

Ezen új intézkedésekkel kapcsolatban még ma egy rendelet is megfog jelenni. 

A kormány további intézkedéseket hozott az emberek védelme érdekében – a járvány ideje és utáni gazdasági stabilitás érdekében. A hitelek törlesztésének idei évre szóló, a koronavírus-járvány miatt elrendelt felfüggesztése a babaváró- és a diákhitelekre is vonatkozik. A babaváró kölcsönnél a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg. A csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta: Csak az eddig meghozott kereskedelmi egységek bezárása heti szinten 140-160 milliárd forintos kiesést jelent. Ahol lehet, fenn kell tartani a munkaviszonyt, a munkarendet. Hozzátette: azt senkinek nem javasolja, hogy közös megegyezéssel felmondást írjon alá. Most abban a helyzetben vannak, hogy mentsék a menthetőt. Közölte: százezres munkanélküliséggel számolnak, az a kérdés hány százezres lesz.  

Mint kiderült, a meglévő tíz akciócsoporton túl egy újabbat, az úgynevezett önkéntes akciócsoportot állított fel a miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Az akciócsoportot Révész Máriusz kormánybiztos, országgyűlési képviselő vezeti. Révész Máriusz a társadalom adakozási készségéből származó adományok koordinálását fogja vezetni.  

Orbán Viktor bejelentései az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Forrás: Magyarország Kormánya Facebook-oldal