A nyerészkedők nem kímélik az embereket – Egyre gyakoribb a koronavírussal kapcsolatos átverés

A nyerészkedők nem kímélik az embereket – Egyre gyakoribb a koronavírussal kapcsolatos rosszindulatú átverés már hazánkban is.  

A demokratikus társadalom egyik alapja a szabad sajtó, a korrekt, sokoldalú tájékoztatás. Veszély helyzetben különösen fontos szerepe van a médiának, mert a hiteles információk életeket menthetnek. Jelen helyzetben, a koronavírus idején kifejezetten fontos, hogy minden magyar állampolgár hiteles forrásokból tájékozódjon!  

Több településen is csalók jelentek meg, akik csodamódszereket, gyógymódokat kínálnak, de nem csak személyesen keresik fel a kiszemelt áldozatokat, hanem a technika adta lehetőségeket is kihasználják a csaláshoz! Összeszedtük a leggyakoribb csalási módszereket, amelyre jobb odafigyelni! Ha bármelyik módszer áldozatává válna, keresse a hatóságokat!  

A csalók kéretlen levelekkel (spam), hamis webshopokkal támadják a hazai felhasználókat, akik arcmaszkokat, csoda gyógyszereket vagy csoda fertőtlenítőket kínálnak a levelekben. A spamban megadott link/oldal egy átverős oldalra irányítja a gyanútlan áldozatokat. Nagyon fontos, hogy mindenki nagyon figyeljen oda az internetes vásárlása során. Ezek a csalók személyes adatokat (név, cím, emailcím, mobiltelefonszám, jelszó) lopnak el a felhasználóktól, továbbá figyeljenek a megjelenő internetes cím sémájára is, hiszen nagyon sok átverős oldal nem használ https sémát. Amennyiben valamilyen egészségügyi szervezet nevében kap üzenetet, akkor azt ne nyissa meg, amíg nem győződött meg arról, hogy valóban valamilyen hivatalos üzenetről van szó. 

Sajnos nemcsak a kártékony e-mailek teszik lehetővé a csalást a nyerészkedők számára, hanem az új ellenszert, szájmaszkokat vagy szuper fertőtlenítőket kínáló oldalak, személyek. A pánikot kihasználva a másik legveszélyesebb átverés a “csodagyógyítás”! Számos csaló kínál olyan termékeket, amelyek ajánlattételük szerint hatékonyak a koronavírus megelőzésében és/vagy gyógyításában, de valójában teljesen hatástalanok. Példának okáért a múlt héten egy autómosót büntettek meg több százezer forintra, amiért a koronavírus elleni fertőtlenítést kínált, de többen árulnak kamu gázálarcot az interneten. 

A harmadik leggyakoribb átverés a telefonos csalás, telefonos adománygyűjtők, pénzgyűjtők. Még nincs információ arra vonatkozóan, hogy telefonos csalók környékeztek meg a koronavírus kapcsán állampolgárokat, ellenben Amerikában elindult ez a fajta csalás. Ezek a csalók a járványügyi hivatalok nevében hívjak fel az áldozataikat, hogy adakozásra biztassák a gyanútlan lakosokat, akik egy megadott bankszámlaszámra tudják elutalni a védekezéshez szükséges pénzt. Amennyiben ilyenfajta átverés áldozata lenne, azonnal tegyen feljelentést a rendőrségen! 

A legtöbb csalás a közösségi médiában terjedő álhíroldalakkal jelenik meg, amelyek hazug szalagcímeket, rengeteg reklámanyagot tartalmazó oldalak. Sajnos ezek az oldalak is nagy kárt tudnak okozni egy olyan hazug cikkel, melyben azt állítják, hogy feltalálták a koronavírus ellenszerét. Rendkívül fontos ebben az időszakban, hogy csak olyan hiteles oldalakról tájékozódjunk, amelyek igaz hírtartalommal és forrással rendelkeznek. Egy álhír megosztásával gyanútlanul is tovább fokozhatjuk a pánikot, viszont jobb tisztában lenni azzal is, hogy büntetőjogi felelősséget von maga után a pánikkeltés.  

Fotó: Getty Images