Digitális tanítást rendelt el, és akciócsoportokat hozott létre a kormány a koronavírus miatt!

Orbán Viktor ma este negyed tíz után nem sokkal Facebook videóban jelentette be, hogy március 16-tól tantermen kívüli, digitális oktatás lép érvénybe – a tervezettnél hamarabb – a kialakult járványhelyzetre tekintettel.

A diákok nem mehetnek be az iskolába, a tanároknak pedig digitálisan kell megtartaniuk az órákat. Az iskolaigazgatóknak kötelező bent tartózkodni az iskolában, valamint azoknak a pedagógusoknak, akiknek nem biztosított a digitális tanítási lehetőség az otthonában.  Orbán Viktor miniszterelnök, mint mondta: „Lehet, hogy még döcögni fog, de jobb, ha folytatjuk a tanítást digitális eszközökkel, mintha egyáltalán nem tennénk”. Jó esély van arra, hogy az érettségi vizsgákat is így megfogják tudni tartani. Ha kell, kiscsoportos gyermekmegőrzést biztosítanak. A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekekre lehetőleg ne a nagyszülők vigyázzanak, ugyanis rájuk a legveszélyesebb a koronavírus. 

A kormány 10 új akciócsoportot állított fel. Az oktatási csoport vezetője Maruzsa Zoltán. A járványügyi mobilkonténerekért Tóth Tamás vezérőrnagy felel, a létfontosságú vállalatok biztonságáért Benkő Tibor tábornok. A nemzetközi koordinációért Menczer Tamás, míg a kommunikációs akciócsoport vezetője Kovács Zoltáné lesz. A pénzügyi akciócsoport vezetésével Varga Mihály lett megbízva, a gazdaság újraindításáért pedig Máger Angéla.  A koronavírus elleni vakcinák fejlesztésének akciócsoportját Jakab Ferenc vezeti majd. 

Orbán Viktor miniszterelnök továbbá elmondta, hogy több mint ezer mintavételhez elegendő laborkapacitása van kis hazánknak. A koronavírusra vonatkozó tesztek elvégzésére a WHO protokoll szerinti, nemzetközi szabályokat alkalmaznak. Huszonkét millió pár kesztyű, 1,2 milliónyi maszk, valamint további sebészi maszkból további 1 millió érkezik. 2000 lélegeztetőgép áll a rendelkezésünkre. Ez több tízezer megbetegedés ellátásra elegendő. 

Izraelből sem szabad a külföldieknek Magyarországra lépniük. Akik onnan érkeznek haza, azoknak önként kéthetes vesztegzárat kell vállalniuk. A most bejelentett vészhelyzetekről a holnapi napon hivatalosan is megjelennek a kormányrendeletek!