Jean-Baptiste Molière: Tartuffe, avagy a képmutató

Tragikomédia két felvonásban – Amikor helyet foglaltunk a Sinka István Művelődési Központ színháztermének nézőterén, nem gondoltuk, hogy egy sziporkázó, a mai kornak megfelelő nyelvezetű, briliáns szerepalakításokkal megtűzdelt, a francia drámatörténet egyik legismertebb vígjátékát a Tartuffe-t nézhettük meg, amelyet 2020. március 4-én mutatott be a PAGODA. A gimnáziumi színtársulat forradalmasította a francia klasszikust. A színdarabot Ujfalusi László rendezte. A darabot Parti Nagy Lajos átiratában mutatták be.

A különleges koncepciójú, mozgalmas és hangulatos, ám minden bizonnyal érdekfeszítő előadást izgatottan figyelték a vésztői általános iskola felsős diákjai. Az előadás bravúros tartalma a mai napig időtálló. Moliére 1664-ben bemutatott, majd azonnal évekre betiltott műve idén 356 éves. A képmutatás és a szenteskedés az életünk része, így a zseniális író Tartuffe alakja örökre élő marad. Molière a névhez társította a jelzőt is „l’imposteur”: Tartuffe, avagy a képmutató, szenteskedő, kétszínű, alakoskodó vagy éppen farizeus.

A kétfelvonásos színdarab Orgonék jómódú házában zajlik. Tartuffe egy minden hájjal megkent szélhámos, aki becstelen álszent. Beszivárog egy család életébe és átveszi a hatalmat a családfő, Orgon felett, akinek hiszékenysége nélkül nem érné el célját. Orgont kiforgatja vagyonából, és a lánya kezét is megszerzi. A kíváncsiskodó és aggódó cselédség és a családtagok is hamarosan átlátnak Tartuffe ármánykodásán – kivéve a családfőt – így a család egy tervet eszel ki a csaló lebuktatásához.

„Egyet tudok – egész tudományom csak ennyi:  

Tudom, mi az igaz, s tudom, hogy mi a talmi.  

S mert dicsőbb hősöket sehol sem ismerek,  

Mint az alázatos, igazi szenteket,  

S mert szebb és nemesebb dolog nincs a világon,  

Mint ha az igazi vallás buzgalma lángol –  

Előttem épp azért semmi sem undokabb,  

Mint e szenteskedő, jól színlelt áhitat.”   

Szereplők:

Pernell 

Lengyel József 

Orgon 

Czecze Dávid 

Elmira 

Somogyi Kata 

Damis 

Bogdán Péter 

Mariann 

Tóth Gréta 

Valér 

Földi Csongor 

Cléante 

Mester Lili 

Tartuffe 

Tóth Márton 

Dorine 

Kovács Boglárka  

 Lőrincz 

Lipcsei Zoltán 

 Szolgáló 

Kohanyecz Noémi 

  

Lipcsei Larissza