Hogyan kell helyesen kezet mosni? 

Gyermekkorunk óta rendszeresen halljuk, hogy mossunk kezet rendesen! Sajnos nagyon sokan felnőttként sem ismerik a helyes kézmosás szabályait, pedig a legalapvetőbb higiéniai követelménynek számít a kézmosás, hiszen naponta érintkezik a kezünk számtalan tárggyal, ezáltal baktériumok, gombák és vírusok millióival kerülünk közvetlen kapcsolatba.

Szeghalom Város Önkormányzata Facebook oldalán tette közzé dr. Dér Péter gyógyszerész ábráját a helyes kézmosással, illetve a koronavírussal kapcsolatos tünetekkel, intézkedésekkel kapcsolatban. Emellett dr. Barta Zoltán háziorvos részletes tájékoztatása alapján felhívják a figyelmet a helyes kézmosásra, amelyet bárki könnyen elsajátíthat! 

Dr. Barta Zoltán tájékoztatása a helyes kézmosásról: 

A helyes kézmosás 6 mozdulatból áll, ami garantálja, hogy kezeinkre jutó kórokozókat eltávolítsuk. Először bő langyos vízzel jól leöblítjük a kezeinket. Utána kellő mennyiségű folyékony szappant juttatunk a kezeinkre, amit eldörzsölünk a következő sorrendben: 

1.Először kéz belső oldalát (tenyér) dörzsöljük össze, 
2. Majd a kézhátakat a másik kéz tenyerével., 
3. Utána az ujjak közét a másik kéz ujjainak segítségével dörzsöljük. 
4. Ezt követően az egyik kéz ujjvégeiket dörzsöljük a másik kéz tenyeréhez. 
5. Majd a hüvelykujjak körbe dörzsölése következik a másik kézzel 
6. Végül a csuklók körbe dörzsölésé integető mozdulattal. 

A mozdulatsor 20-30 másodperc ideig kell, hogy tartson. Végezetül bő langyos vízzel leöblítjük. Utána kezünket megtöröljük. Papír törlőt részesítsük előnyben. Ha törölközőt használunk azt 1-2 naponta cseréljük tisztára! 

Kezet kell mosni: 
1. Mosdó használata előtt és után. 
2. Étkezés előtt és után. 
3.Tömegközlekedési eszköz használata után! 

Ha nincs csap a közelben, akkor a drogériákban és gyógyszertárakban is kapható alkohol tartalmú oldatok és géleket (pici zsebpalackban kapható) használjunk. 
Ugyanazokat mozdulatokat kell használni, mintha szappannal mosnánk kezet, de ezt nem kell leöblíteni, mert az alkohol így hat, ez is 20-30 másodpercig tartson. 

Forrás: Szeghalom Város Önkormányzata

Ha tudjuk, hogy hogyan kell helyesen kezet mosni, jó eséllyel időben megszabadulunk az egészségünket veszélyeztető kórokozóktól. Ez a néhány alapvető ismeret nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.