Győzteseket hirdetett a Békés Megyei Hírlap és a Beol.hu

Immáron negyvenharmadik alkalommal hirdetett győztest a Békés Megyei Hírlap az “Az év sportolója”, és tizenharmadik alkalommal “Az év embere” kategóriákban, akik 2019. évben is kimagasló teljesítményükkel öregbítették a megye és a saját településük hírnevét mind országos, mind nemzetközi szinten.

A Sportgálára Békéscsabán, a Csabagyöngyében került sor február 17-én. A rendezvény keretében délután „Az Év Női Sportolói”; „Az Év Férfi Sportolói”; „Az Év Csapata”; „Az Év Edzője” és „Az Év Embere” díjak kerültek kiosztásra. 

A gálát Takács Árpád kormánymegbízott nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, a sportolók mindannyiunk hősei, hiszen ők mutatnak nekünk példát akaraterőből, küzdeni tudásból és a rendezvény legfőbb üzenete az, hogy Békés megyében is lehet alkotni, hatni, eredményeket elérni.  

A kormánymegbízott kifejtette: “dicséretes, hogy a Békés Megyei Hírlap megtartotta, hagyománnyá tette a kimagasló sport és emberi teljesítmények elismerését. A sikeres emberek, a kiválóságok máshol és máskor világsztárok is lehetnének, de mi nem akarunk máshol élni, mert Békés megye az otthonunk, itt vagyunk itthon: itt akarunk érvényesülni és magyarul álmodni. Vidéki embernek lenni ugyanis nem földrajzi kérdés, hanem büszkeség és Békés megye nem periféria, hanem a nemzet közepe, ahol szorgalmas, dolgos, tisztességes, tehetséges emberek élnek.” 

Pocsaji Richárd, a Békés Megyei Hírlap főszerkesztőjének kérésére a résztvevők egy perces néma csenddel emlékeztek a közelmúltban elhunyt Hajtman János vívómesterre, Szabó Károlyra, a Békéscsabai Előre Női Kézilabda Sportegyesület örökös tiszteletbeli elnökére, és Baukó Andrásra, a Békéscsaba 1912 Előre nyugalmazott masszőrjére. 

Sportszakemberek, közéleti személyiségek és sportújságírók szavazatai alapján Az év női sportolói kategóriában harmadik helyen végzett Szél Anna birkózó (Orosházi Spartacus Birkózó Klub), második lett Mitykó Veronika súlyemelő (Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület) és első helyen végzett Márton Anita súlylökő (Kopp Békéscsabai Atlétikai Club). 

Az év férfi sportolói kategóriában harmadik helyet szerezte meg Hidvégi Nándor karatés (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni Team). Második lett Kós Benedek kajakos (Szarvasi Kajak-kenu VSZC) és első helyen Véró Alex fekvenyomó (Orosházi Toldi SE) diadalmaskodott.  

Az év csapata versenyben a harmadik helyet a Vésztői Marvel Team SE férfi fekvenyomó csapata szerezte meg. A csapatok mezőnyében második helyen az Orosházi FKSE-Linamar NB-I férfi kézilabdacsapata, és az első helyet a Békéscsabai RSE extraligás női röplabdacsapat szerezte meg.   

A Marvel Team Testépítő Szabadidősport Egyesületet 2002-ben alapította néhány vésztői sportszerető, a fekve nyomásnak elkötelezett fiatalember. Az egyesület a Magyar Erőemelő Szövetség tagszervezete.  Évek óta Magyarország legeredményesebb fekvenyomó csapata és nemzetközi szinten is Európa- és Világbajnoki címekkel büszkélkedhetnek. 2010 óta (2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018) folyamatosan megnyerték a Fekvenyomó Magyar Bajnokságot csapat szinten. A Nemzeti Versenysport Szövetség 39 sportági szövetség 59 kiválóságának adott át elismerést a 2019-ben nyújtott teljesítményekért. Ilyen elismerésben részesült Balog Nátán vésztői sportolói is. A Marvel Team SE. nevéhez 26 országos rekord fűződik. Az egyesületből Balog Nátánnak sikerült világ- és Európa-rekordot döntenie.

Az év Békés megyei leány utánpótláskorú versenyzője címet Kukely Anna kézilabdázó (EUbility Group Békéscsabai Előre NKSE); Az év Békés megyei fiú utánpótláskorú versenyzője címet Keszthelyi Zsombor párbajtőröző (Alföld Vívó Akadémia) nyerte. Az év edzője versenyben harmadik lett Nyerges Attila (Szarvasi Kajak-kenu VSZC), második Bökfi János (Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület) és első helyet szerezte meg Eperjesi László (Kopp Békéscsabai Atlétikai Club). 

A Békés Megyei Hírlap különdíját Vizsnyai Dávid aszteliteniszező (Vandháti DSE) vehette át, a beol.hu közönségszavazás győztese Makra Noémi tornász (Torna Club Békéscsaba), Podani Milán szarvasi akrobatikus motoros és a Békéscsaba 1912 Előre SE csapata lett. 

Az év embere-díj ötödik helyezettje Albertus László, a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár vezetője lett. Az év embere-díj negyedik helyezettje Raffay Györgyné arany- és gyémántdiplomás kamuti pedagógus. Az év embere-díj harmadik helyezettje dr. Fekete István tavaly nyugdíjba vonult csecsemő- és gyermekgyógyász, békéscsabai házi gyermekorvos végzett. Második helyen az Aranypánt-díjjal is elismert Sztojka Edina diplomás ápoló és az első helyezett Nagy Lászlóné Szöllősi Teréz lett Kardoskútról.  

Takács Árpád kormánymegbízott Az év embere kategória különdíját Komróczki Aliznak, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjének és Harangozó Imrének néprajzkutató, tanárnak kiemelkedő tevékenységéért adományozta. 

Képeinket megtekinthetik az alábbi linken!

Írta: Lingurár Tímea