A kapcsolati erőszakról kérdeztük dr. Szombati Andreát

A rádiókban, híradókban gyakran hallhatunk arról, hogy valahol az országban ismét egy családon belüli erőszak, kapcsolati erőszak történt. Szerencsére egyre nagyobb nyilvánosságot kap ez a tabu téma, amelyről sokan nem is mernek beszélni, sem segítséget kérni.  A statisztikák szerint minden héten belehal egy nő az eltitkolt családon belüli erőszakba. Ennek megállítására indított Varga Judit igazságügyi miniszter zéró toleranciát, a rendőrség célzott kampányt! 

A nők elleni erőszak leggyakoribb formája a kapcsolati erőszak, melynek számos megnyilvánulási formája létezik a fizikai vagy szexuális bántalmazáson túl. 2013-ban életbe lépett az új magyar Btk, Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyve, amely kiemelten védi a nőket és  bünteti a nők elleni erőszakos bűncselekményeket. A kapcsolati erőszak visszaszorításában kiemelten fontos a probléma mielőbbi jelzése és a segítségkérés.

A kapcsolati erőszak áldozatainak védelmében indított országos programot az Ökumenikus Segélyszervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, hogy felhívják a figyelmét az áldozatoknak, van hová fordulniuk. Kiemelten fontos, hogy az érintettek a lehető leghamarabb jelezzék a bántalmazást. Ingyenesen hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat mellett, összesen 20 krízisközpont, 8 titkos menedékház, 21 félutas kiléptető ház és 7 kríziskezelő ambulancia nyújt különböző segítő szolgáltatásokat az érintetteknek. 

Egy mobiltelefonos applikáció is segít beazonosítani a kapcsolati erőszak formáját, ráadásul a Kapcsolj egyből! térképes keresője megmutatja, melyik az a segítő intézmény, amelyik a leghamarabb elérhető a bántalmazott számára. Az applikáció gyors hívó pánikgombja azonnal az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálathoz kapcsol, a szolgáltatást telefonról és a Kapcsolj egyből! weboldalról letölthető. Krízishelyzetben az OKIT segélyvonal száma is segíthet, a 06-80-20-55-20-as telefonszám ingyenesen hívható a nap 24 órájában. Akinek tanácsra van szüksége vagy bizonytalan, mit tegyen válsághelyzetben, a kríziskezelő ambulanciákhoz fordulhat segítségéért, anonim módon is. 

A kríziskezelő ambulanciák elérhetőségei: 

Budapest +36-70-525-0536 budapest.krizisambulancia@segelyszervezet.hu 

Miskolc +36-30-309-1552 miskolc.krizisambulancia@segelyszervezet.hu 

Devecser + 36-70-933-8060 veszpremmegye@voroskereszt.hu 

Mosonmagyaróvár +36-70-598-1101 ambulancia.movar@gmail.com 

Kaposvár + 36-82-812-476 krizisambulancia.kaposvar@gmail.com 

Orosháza +36-30-781-7951 oroshaza.krizisambulancia@segelyszervezet.hu 

Szolnok + 36-30-305-2919 szolnok.krizisambulancia@segelyszervezet.hu 

Videónkat megtekinthetik az alábbi linken!

A videóban az „Elfojtott sikolyok” című kampány videóanyagát használtuk fel a Rendőrség engedélyével.