Teljes mértékű korszerűsítés várható a vésztői juhtelepen!

Három éve folyik Vésztőn önkormányzati juhtartás. A juhtelepet a Szilér utcában alakították ki, ahol jelenleg 250 darab anyajuh található. A közmunkaprogram keretén belül 8 főnek biztosított a megélhetése, akik fejési és állatgondozási feladatokat látnak el. A juhtelep megbízott vezetője Hízó Zoltán. 

vésztői juhtelep egyszerre szolgálja az egykor országos hírű helyi juhtenyésztés felélesztését. Az önkormányzati telep úgy biztosít biztos megélhetést, hogy közben egy hosszú távú tevékenység alapjait rakja le.  

vésztői juhtelepen a francia „lacaune” fajta található meg, melynek jellemzője a magas tejhozam. A beállított anyabirkák fejése két rotációban történik, így alkalmanként 60-80 liter tej fejhető. Ez anyabirkánként 0,5-1 liter tejhozamot jelent. Az itteni tapasztalatok alapján körülbelül 90 napig fejik a telepen az anyabirkákat, és a lefejt tejmennyiséget egy speciális hűtőtartályban tárolják 3-5 napig. Az itt lefejt tejmennyiséget három naponta szállítják át a Vésztői Sajtmanufaktúrába feldolgozásra. 

A vésztői juhtelep

A juhtelepen való folyamatos munkavégzéshez és működtetéshez minden feltétel adott, mint a fejőház, tejhűtő és a szállító eszközök, valamint kialakításra került egy vasszerkezetű hodály rész is. A belső udvarrész szilárd burkolattal, egyes helyeken meglévő beton lapokkal lefedésre került, de a telep teljes mértékű kialakítása jelenleg is folyamatban van. 

A zavartalan működés biztosítása és a fejlesztés érdekében idén nyári karám kialakítása, valamint az állattartó rész bővítése miatt az elektromos hálózatot korszerűsítése is megtörténik. További felújítási munkálatokat is tervez a város vezetése a juhtelepen.  

Videónkat megtekinthetik az alábbi linken!