Felújították az ikonikus Bagolyvárat

Átadásra került a TOP-1.2.1-es pályázathoz kapcsolódó kulturális és örökségi helyszínek turisztikai fejlesztése Vésztőn, amely által a Bagolyvár visszanyerte az eredeti állapotát. Az eseményen részt vett Molnár Sándor Vésztő város polgármestere; dr. Kovács József országgyűlési képviselő; dr. Kása Róbert a Békés Megyei Kormányhivatal osztályvezetője és Dorcsák Ignác református lelkész. 

Molnár Sándor Vésztő város polgármestere, mint mondta: “Ez egy régi adóssága az önkormányzatnak és a közösségnek a múlt felé, hiszen ez egy olyan ikonikus épülete Vésztőnek, ami méltán megérdemli, hogy megújuljon.” 

Több mint negyven sikertelen pályázata volt az önkormányzatnak, amelyet a Bagolyvár felújítására nyújtottak be.  Az épületet az épített és szellemi örökség értékeinek hasznosításával fogják fenntartható turisztikai attrakcióvá fejleszteni, és ezen értékekhez illeszkedő látogatóbarát- és élmény-elemekkel bővítik az idelátogatók legnagyobb örömére. 

Kós Károly

KÓS KÁROLY TEMESVÁR, 1883 – 1977, KOLOZSVÁR

Festő, grafikus, építész, író. A XX. század nemzeti szellemiségének
meghatározó alakja volt Erdélyben és Magyarországon. A budapesti Műegyetemen szerezte oklevelét. A háborúig Budapesten tevékenykedett, 1918 után visszament Erdélybe. Eleinte Pogány Móric, majd Maróti Géza műtermében tevékenykedett. Építésznek vallotta magát, de jelentős volt grafikai munkássága, könyvtervezői és írói tevékenysége is. Megalapítója az Erdélyi Szépmíves Céhnek, Erdélyi Helikonnak, a Barabás Miklós-céh nevű, ma is működő művészeti csoportnak. Számos magyarországi és erdélyi neves épület az ő terve alapján épült, irodalmi alkotásokhoz is készített illusztrációkat.

Videónkat az alábbi link alatt tekinthetik meg!