A jövő elkezdődött! – Megkezdődik a várt Vésztői Ipari Park kivitelezése

A Vésztői Ipari Park beruházásának két alapkőletételére került sor 2019. október 9-én, melyek a GINOP-1.2.1-es pályázatok által támogatott fejlesztésekből valósulnak meg. A két kivitelezésre váró csarnokok építése a hetekben indul meg, közel nyolcvan fős gárdával.

Az alapkőletételen részt vett Kincses János, az Electraplan Kft. ügyvezetője; Molnár Sándor Vésztő város polgármestere; dr. Kovács József országgyűlési képviselő; dr. Jelenka Gyöngyi a Békés Megyei Kormányhivatal osztályvezető asszonya; Szepesi Balázs gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár; az ISRV Zrt. és az OTT-One Nyrt. vezetése.

A két ipari komplexum létesítésével az Electraplan termékeinek terhelhetőség-növelése innovatív technológiával az exportbővítés érdekében jelentősen emelkedik, így a GINOP pályázat által cinklamellás merülő centrifugás hideg horgonyzó kiszolgáló technológiai rendszer eszközeinek kiépítése és ipar 4.0-ás vállalatirányítási rendszer bevezetése jön létre, valamint kettős üzemű dupla ágyas 5 tengelyes kombinált CNC megmunkáló célgép beruházás valósul meg.

Kincses János ügyvezető kiemelte: eljött a pillanat, hogy a magyar állam és az Európai Unió által támogatott projektek alapkövét ünnepélyesen is elhelyezzék. Régi vágya teljesült ezzel az ügyvezetőnek, hogy a volt pipagyár helyén egy ipari park létesül Kótpusztán 33 hektáron közösen a stratégiai partnerekkel, amelyek egymás pozícióit erősítik, kiegészítik. Kincses János kihangsúlyozta, hogy több fontos dologban kell még megoldást találniuk a sikeres működéshez. Az egyik az áramszolgáltatások megfelelő működése, a közbeszerzés, valamint a vasútvonal kiépítése, amely az export miatt szükséges. Tárgyalásokat folytatnak több külföldi céggel is. Ezek közül a német- és indiai cégeket említette meg, akik fontos befektetői lennének az Electraplan Kft-nek.

Az ügyvezető elmondta, hogy a munkaerő toborzás a jövő év tavaszán fog megindulni, melyet képzések követnek és a termelés az ősszel indul be. Az előkészítés által közel 55 fő számára teremtenek munkahelyet Vésztőn, illetve további három csarnokot szeretnének létrehozni a jövőben.

Molnár Sándor polgármester köszöntőjében elmondta, hogy az önkormányzat megad minden segítséget, amely által minél hamarabb elindul a kivitelezés, valamint beszédében kiemelte, hogy a munkahely teremtés által növekszik Vésztő város adóbevétele és a településen élők életszínvonala.

Dr. Jelenka Gyöngyi a Békés Megyei Kormányhivatal osztályvezető asszonya beszédében kiemelte, hogy mindig nagy öröm, ha hazai, uniós vagy önkormányzati beruházások valósulnak meg, amelyek új perspektívát nyújtanak a Nemzetgazdaságot erősítő kis-és középvállalkozások jövőjében. Mint kiemelte, ez a nagyléptékű beruházás ipari digitalizációt fog megvalósítani, valamint fontos Békés megye népességmegtartó erejének növelése is. A Kormányhivatal kiemelt figyelmét és támogatását garantálta a beruházók számára.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, mint mondta: „Nagyon fontos beruházásról van szó, de mi a TOP-okban is folyamatosan pályázunk, illetve a települések mellé állok, mert valóban ez egy olyan hely, ahol egy komoly ipari parkot érdemes létesíteni.” Ezt követően gratulációját fejezte ki a jelenlegi városvezetésnek, Molnár Sándornak és képviselőtársaiknak, hogy innovatív módon próbálják előre juttatni Vésztőt és lakosságát.

Szepesi Balázs, a gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár ünnepi köszöntőjében Vésztő kultúráját, hagyományait és agilis vezetését emelte ki, valamint hozzátette: „Magyarországon az elmúlt időszakban harmadával nőtt az a pénz, amit az emberek hazavihetnek. Sohase dolgoztak ennyien, és ötödével dolgoznak többen, mint kilenc évvel ezelőtt. Lassan ellehet mondani, hogy a családok nemcsak a holnapra, hanem a holnap utánra is gondolhatnak.”

A köszöntő beszédek után a két megvalósuló csarnok alapkőletétele, és a jövő nemzedék számára tartogatott időkapszulák is elhelyezésre kerültek.

További képeket az alábbi linken találnak!

Videónkat megtekinthetik az alábbi linken!