A Fekete bojtárra emlékezett Vésztő – Emléktáblát avattak a költő egykori házánál

2019. június 17-én Sinka István halálának 50. évfordulója alkalmából a költő vésztői házánál ünnepélyes keretek között Sinka István Emléktáblát avattak. Az emléktábla avatáson többek között részt vett Molnár Sándor Vésztő város polgármestere; Dr. Medvigy Endre irodalomtörténész; Csősz Ferenc a Sinka István Művelődési Központ igazgatója, Sinkáné Egyed Margit és sok irodalomszerető, érdeklődő lakos.

A táblaavatást kulturális programokkal színesítették. Elsőként Török Tamástól hallgathattuk meg Sinka István: Csillagvesztés című gyönyörű versét.  

Molnár Sándor, a település polgármestere elmondta, hogy nagy öröm számukra, hogy Sinka István egykori lakóháza önkormányzati tulajdonba került, amelyet elkezdtek már renoválni, hogy méltó emlékhellyé váljon. Molnár Sándor ünnepi köszöntőjében azt is elmondta, hogy méltón tekinthetjük Sinka István költészetét nemcsak a magyar, hanem a világirodalom egyik gyöngyszemének is. Sinka István egykori házának renoválásával már elkészült az önkormányzat, már csak az udvar karbantartása, és a környező házak, utcakép rendezése van hátra, hogy betöltse majd fontos szerepét az épület, méltó módon őrizze a népi írói mozgalom egyik vezérének emlékét.  

A polgármester köszöntője után Bagó Zsófiától vésztői népdalokat hallgathattunk meg.  A gyönyörű népdalok után Dr. Medvigy Endre irodalomtörténész ünnepi beszéde következett a Fekete bojtárról. Az irodalomtörténész kiemelte, hogy a népi mozgalom legmeghatározóbb alakja volt Sinka István.  

Az ünnepi beszéd után Sinka István: Szállnak a vadlibák című versét Simon Katalin adta elő. A kulturális összeállítást Tóth Gyula citerázása zárta, aki Sárréti pásztorénekekből összeállított remekműveit szólaltatta meg. Az ünnepség végén az emléktábla avatása következett.  

További képeket Facebook oldalunkon találnak!