A láz és a lázcsillapítás – Interjú Dr. Bács Stefánnal

A láz a gyulladásnak az egyik tünete. A közhiedelemmel ellentétben a lázba nem lehet belehalni. Nem fog kicsapódni a fehérje és a tüdő, valamint az agyunk sem forr fel. Az biztos, hogy a láz a szívfrekvenciát megemeli, de azon kívül nem okoz mást, csak rossz közérzetet, hidegrázást, fejfájást és nyűgösséget.  Doktor Bács Stefánnal, dévaványai háziorvost kérdeztük a lázról és a vele járó kellemetlen tünetekről, valamint a lázcsillapításról. 

Mi a láz?  

„A láz, latinul febrisgörögül pyrexia. A láz a szervezetnek egy reakciója. Ha egy bizonyos inzultus éri a szervezetet, a szervezet válaszol rá . Ez az agyban keletkezik, ami a láznak a hőmérséklet központja, ahol a hőmérsékletet a szervezet beállítja. Két fajta láz van. A lázat általában a fertőző betegségek okozzák,  mint a torokgyulladás vagy a tüdőgyulladás, és a láz az egyik tünetük ezen betegségeknek.”

Mennyi a normális testhő hónaljban és végbélben? 

„Hónaljban 36-37 fok között, a végbélben fél fokkal több, tehát 37,5 fok, ugyan úgy szájban is 37,5 fok a normális testhő. Hogy hol mérjük a lázat? Túl nagy különbség nincsen, mert mi külsőleg mérjük a hőmérsékletet. Ha magasabb, akkor mondjuk, hogy lázas a beteg.”

Miként, és hogyan csillapítsuk a lázat? Egyes vélemények szerint 42 fokig nem szabad csillapítani a lázat, mert az segíti a gyógyulást. Mit gondol erről? 

„A hőmérők azért vannak úgy gyártva, hogy az 34 és 42 fok között méri a hőmérsékletet, mert itt él az ember. Harmincnégy fok alatt kihűl és meghal, negyvenkettő fok fölött viszont megfő. Olyan visszafordíthatatlan reakciók lépnek fel, amelyek inkompatibilisek az élettel, tehát 42 fok fölött már irreális beszélni. A lázat 38 fokig nem igen bántjuk, nem csillapítjuk, majd csak 38 fölött, mert ez segít a gyógyulásban. Ha sokáig tart a láz, az elfárasztja, kimeríti a szervezetet. Hogy mivel csillapítjuk a lázat? Hogy gyógyszerrel vagy hűtő-fürdővel, azt mindenki saját maga dönti el. Ha hideg vízben fekszünk vagy fürdetjük a gyereket, a hideg víz összehúzza a hajszálereket, és a szervezet nem adja le a hőt. Könyökkel mérve, 37 fokos fürdővízbe be lehet ülni és majd szépen lassan kell csökkenteni a víznek a hőmérsékletét. Nem egyből hideg vízbe kell feküdni, mert ezzel csak ellenhatást érünk el. Lehet borogatással csillapítani a lázat. Kézre, lábra, egész testre.”

Milyen lázcsillapító gyógyszereket érdemes szedni?  

„Vannak olyan gyógyszerek, amelyek a központra, hatnak. Vannak olyanok, amelyek a betegséget szüntetik meg. A lázcsillapításnál használjuk az algopyrintibuprofent, fájdalomcsillapítókat és gyulladásgátlókat. Ha tüdőgyulladása van, adunk neki penicillint, ezzel meggyógyul a tüdőgyulladásból, és lemegy a láza. Ha egy kisgyereknek magas a láza, 38-40 fokos láza van, megjelenik a lázgörcs, amelyet szintén gyógyszerrel tudunk csillapítani.”

2011-ben a magyar Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium új irányelvet adott ki a lázcsillapítással kapcsolatban, miszerint mindegy mit mutat a hőmérő, akkor kell a lázat csillapítani, ha rossz a beteg közérzete. Mit gondol erről a protokollról?  

„Ez igaz. Ha a beteg jól érzi magát a saját bőrében, akkor nem nagyon kell beavatkozni. Ha a szervezet egy magasabb szinten van, nem 36 és 37 fok között, hanem  37,5 és 38,5 fok között jól érzi magát és a szervezet egyensúlyban van, erős a szervezete, hogy megtud birkózni a betegséggel vagy azzal, ami okozta a hőmérséklet emelkedést.”

A láz milyen más egyéb betegségek kialakulásához vezethet?

Igen, vezethet. Például, ha valaki epilepsziás, a magas láz kiválthat egy epilepsziás rohamot.” 

 

Dr. Bács Stefánnal készített teljes interjúnkat a lázról és a lázcsillapításról megtekinthetik a Körös-Sárrét Televízió csatornáján!