A terhességről röviden – Interjú Lőrincz Évával

A terhesség nem betegség, csupán egy állapot. Egy gyönyörű, áldott állapot, melyben egy új élet születik! Természetesen a szülővé válás nem könnyű feladat. Lelki megpróbáltatás ez sokaknak, főleg, ha nem várt terhességbe csöppen egy fiatal pár. Ilyenkor segíthetnek a védőnők, akik lelki támogatást nyújtanak a nehéz helyzetben. Lőrincz Éva közel tizenhárom éve dolgozik Vésztőn, mint védőnő. Hivatásának és két gyönyörű gyermekének él. Éva a terhességről áhítattal és csodálattal beszélt. Ez egyrészt természetes, mert ő is átélte a fájdalmakat és a szépségeket terhessége alatt, másrészt munkáját hivatásának tekinti. A fiatal anyukával, védőnővel beszélgettünk a terhességről, a kismamákat érintő lelki változásokról, és a terhesség ideje alatt ajánlatos vitaminok szedéséről. 

  • Hogyan ismerhetjük fel, hogy terhesek vagyunk? Mire figyeljünk, főleg, ha családtervezésen gondolkodunk?

A terhesség felismerése nem olyan egyszerű, főleg, ha első terhességről van szó. Az első hetekben előfordulhat, hogy semmilyen tünet nem jelentkezik. A legszembetűnőbb első jel a menstruáció elmaradása. Ilyenkor már egy négy hetes terhességről beszélünk, ugyanis a várandósságot az utolsó menstruáció első napjától számoljuk. A fogantatás félidőben történik a 14. nap körül, egy 28 napos ciklusnál. Megtörténik a beágyazódás, különböző folyamatok mennek végbe a méhben, de az anyukán is jelentkezhetnek tünetek. Elsősorban émelygés, hányinger, gyengeségérzet, fejfájás, vérnyomáscsökkenés lehet. A legbiztosabb jel a terhességi teszt pozitivitása. Ezután szokták felkeresni az anyukák a választott, illetve a körzetileg illetékes nőgyógyász szakorvost. Ott történik egy ultrahangos vizsgálat, amelynél, ha pozitív szívműködés látható, utána tudnak jönni hozzánk a kismamák vizsgálatokra, illetve a kiskönyv kitöltéséért. A negyedik hét után az első ultrahangos vizsgálat megtörténik, ekkor már szívcső-pulzáció látható.

  • Mi történik a terhesség első, második és a harmadik trimeszterében?

A terhességet trimeszterekre bontjuk. Három trimeszterből áll. Az első trimeszter a tizenkettedik hétig tart. Ekkor megtörténik a beágyazódás, a méhlepény kialakul, amely az egész várandóság alatt táplálja a magzatot. Kialakulnak a babának a belső szervei. A szem, a fül, a belső szervek is elkezdenek fejlődni. Tizenkét hetes korban van egy nagyon fontos ultrahangos vizsgálat. Ilyenkor lehet a Down-szindrómát szűrni, emellett egy biokémiai szűrés is történik, amely egy vérvételből áll. Az első trimeszternél, amit érezhet a kismama, az a fáradtság, gyengeség, émelygés. Ilyenkor lelkileg is fel kell készülni az elkövetkezendő változásokra.  A vékonyabb anyukáknál látszódik a pocaknövekedés is. Nagyon fontos a vitaminok bevitele ilyen korban. Optimális esetben, már várandóság előtt is szedik a kismamák a terhes vitamint. Nagyon sokféle készítmény található. A legfontosabb, hogy magas folsavtartalmú legyen, mert a 12. hétig történik meg a gerinc záródása.

A tizenkettedik hét után, a második trimesztert egy nyugodtabb időszak jellemzi. Ilyenkor az émelygés, hányinger elmarad. Ebben az időszakban érzi elsőnek mozogni a babát az anyuka, de ez alkattól is függ, és attól is, hogy hogyan fekszik a baba a pocakban, és hogy fekszik a méhlepény. A tizenhatodik és a huszadik hét között szokták érezni a magzatmozgást. Ez egyben nagy lelki nyugalmat is biztosít a kismamának, mert tudja, és érzi, hogy mozog a kisbabája a pocakjában. Különböző vizsgálatok vannak, a legfontosabb félidőben egy ultrahangos vizsgálat, illetve ez idő alatt van a második trimeszterben a cukorterheléses vizsgálat. Nagyon fontos a magnézium bevitele, illetve a vaspótlás. A magnézium megelőzi az esetleges vetélést, haskeményedést, hasgörcsöket.

A harmadik trimeszter az úgymond megint egy kicsit nehezebb, mert ekkor már nő a pocak, nő a teher. Több kellemetlen tünet jelentkezhet. Gyakrabban előfordul gyomorégés, lábdagadás, vizesedés. Ahogy nő a pocak mérete, úgy változik a testmérete és a testtartás is a kismamának. A harminchatodik hét után már a baba tüdeje is érett. Ideális esetben 38-40. hét között születik meg az újszülött, átlagosan 3-3,5 kg-val, 50-52 centivel.

  • Milyen vitaminokat szedjen a kismama a terhesség alatt és a terhesség előtt, ha tervezett gyerekvállalásról van szó?

Kötelezően nem kell szedni a kismamának vitamint, kivéve húsz és harminchathetes kor között a D-vitamin az egyetlen kötelező. Szoktunk javasolni terhes vitaminokat. Nagyon sok terhes vitamin van a piacon. Ideális esetben már három hónappal a várandósság előtt is szedik a vitaminokat a kismamák.  Vaskészítményeket a véreredmény alapján szoktunk javasolni, illetve még a magnéziumot ajánljuk.

  • Milyen lelki változásokat idéz elő a terhesség a kismamánál?

Ez attól is függ, hogy ki, hogy reagál a várandósság hírére, hogy tervezett várandósságról van szó vagy nem várt várandósságról beszélünk. A tervezettnél nyilván nagy öröm, boldogság az első perctől kezdve. Ha nem várt terhességről van szó, akkor az első perctől kezdve kell idő ahhoz, hogy elfogadja új helyzetét a kismama. A kismamáknál a hormonváltozás érzelmi labilitást idézhet elő. Egyik pillanatban nagy öröm, a másik pillanatban az idegeskedés, nyugtalanság jellemzi, amely teljes mértékben elfogadható. Ha egy kismama úgy jön hozzánk, hogy nem várt várandósság, és esetleg a terhesség megszakítási időből kifutott, ezután nagyon sok beszélgetés és lelki tanácsadás történik részére. Eddig nem találkoztunk itt Vésztőn, olyan kismamával, aki az egész várandósság ideje alatt nem tudta volna elfogadni a baba érkezését, esetleges örökbe adásról gondolkodott volna, vagy legrosszabb esetben lemondott volna a kisbabáról.

Videónkat az alábbi linken tekinthetik meg!