Fergeteges hangulatban telt az első Vésztői Disznótoros Fesztivál!

A disznótoros utánozhatatlan hangulata köszönt vissza Vésztőn 2019. február 23-án az első Vésztői Disznótoros Fesztiválon és Pálinkamustrán. A Szépkorúak Nyugdíjas Egyesület tavaly a Vésztői Tájházban első ízben rendezett látvány disznóvágást a lakosság számára, most viszont úgy gondolták a szervezők – élükön az egyesület vezetőjével, Turbucz Istvánnal, hogy érdemes a rendezvényt igazán naggyá szervezni, amely a teljes lakosságot megmozgatja. Szerencsére az alulról jövő kezdeményezés sikerességét igazolja, hogy a rendezvény mellé állt a Vésztő Városi Önkormányzat és a Sinka István Művelődési Központ.

A kolbászkészítő versenyre 28 csapat nevezett. Voltak olyan csapatok, akik egy munkahelyen dolgoznak és közös csapatépítésnek fogták fel a napot. Voltak, akik családi bulinak, és voltak olyanok is, akik fiatalkoruk ellenére, boldogan, pálinkakóstolás nélkül értek el nagyon szép eredményeket társaikkal!

A képen Varga István, Bondár Gábor, Fabulya Attila és Molnár Sándor

A kora reggeli órákban a kissé fagyos idő ellenére is, csak mosolygó emberekkel találkozhattunk. Csősz Ferenc, a Sinka István Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg a látvány disznóvágást, amelyet Juhász István hentes végzett. Természetesen akadtak segítői a mesternek. A disznóperzseléstől a malac darabolásáig mindenki láthatta a munkafolyamatok zajlását. Amíg a férfiak a disznót vágták, addig az asszonyok, a hagyományokhoz híven, a kulárét tisztították a kolbásztöltéshez. Kilenc óra után elrajtolt a verseny! Minden csapat nagy lendülettel és jókedvűen gyúrt! A kolbászokat Bondár Gábor és Varga István bírálta, míg a pálinkákat Fabulya Attila.

 

Molnár Sándor, Vésztő Város polgármestere örömét fejezte ki, hogy első alkalommal milyen sok induló csapat és érdeklődő látogatott el a rendezvényre. Mint mondta, reméli, hogy az alulról jövő kezdeményezés hagyománnyá válik és megmozdul a város egy olyan közösségi rendezvényen, amely a hagyományunk ápolását és a közösséget erősíti! A versenyzőknek sok sikert és jó szórakozást kívánt minden érdeklődőnek!

A disznótorost természetesen jókedv, nevetés, szórakozás és töménytelen pálinka kísérte! A Sinka István Művelődési Központ szervezésében a délelőtti órákat felejthetetlenné tette a roma mixeket éneklő nyugdíjas klubok műsora. Megtekinthető volt ’A régi disznótorok képekben’ című kiállítás is, amelyre a lakosságtól érdekezett fotókat tekinthették meg a látogatók.

Fabulya Attila, okleveles pálinkamester előadását és zsűrizését lehetett meghallgatni. A mester felhívta a pálinkamustrára nevezett versenyzők figyelmét, hogy a pálinka illatát, zamatát és  ízét fogja pontozni. A pálinkabíráló zsűri csapatát erősítette két vésztői lakos Farkas Zoltán és Berényi Pál, valamint Csökmőről Elek István és fia, Elek Attila. A pálinkabírálat során részletesen kielemeztek minden beérkezett mintát az értékelők. Nagyon sok igazán finom, egyedi ízvilággal találkozhatott a zsűri. A tizenkilenc minta közül az első helyet a 10-es számmal ellátott kökény, a második helyet a lepotica szilvafajta kapta, míg a harmadik helyet a vörös szilva zsebelhette be!

PÁLINKAMUSTRA EREDMÉNYEI:

ARANY MINŐSÍTÉS III. HELYEZETT MOLNÁR MIHÁLY SZILVA
ARANY MINŐSÍTÉS II. HELYEZETT SÁNDOR MIHÁLY SZILVA
ARANY MINŐSÍTÉS I. HELYEZETT GURMAI LÁSZLÓ KÖKÉNY
EZÜST MINŐSÍTÉS PAP ROLAND SÁRGABARACK
BRONZ MINŐSÍTÉS SZABÓ TAMÁS KAJSZIBARACK
BRONZ MINŐSÍTÉS BERÉNYI PÁL KÖRTE

Fél egyig minden csapat elkészítette a versenyre gyúrt és megsütött kolbászokat. A kolbászok értékelése a művelődési központban zajlott, ahol a bírálók – Bondár Gábor és Varga István – beszéltek a beérkezett kolbászokról. A zsűri kiemelte, hogy leginkább az általános fűszerezés figyelhető meg, tehát a só, bors és a pirospaprika használata. A bírók természetesen nemcsak a kolbász ízét, de a sütés során kapott színt is pontozták. Sajnos volt olyan minta, amelyiket túlsütötték, és volt olyan, amelynek a színe nem volt megfelelő. A pontozó zsűri hozzátette, mivel első alkalommal került ilyen verseny megrendezésre Vésztőn, ezért a csapatoknak még nincs tapasztalata, miként versenyeztessék az elkészített kolbászokat és mire ügyeljenek a legjobban!

A kolbászkirályok idén a következők lettek: 

Különdíjas PAPOK
III. HELYEZETT KOLBÁSZOLÓK
II. HELYEZETT SZABÓ PÁL ÁLT. ISK.
I. HELYEZETT MALOMTÓ II.

SZÁRAZKOLBÁSZ VERSENY EREDMÉNYEI: 

III. HELYEZETT PAPNÉ BARNA ZSUZSANNA
II. HELYEZETT JUHÁSZ JÓZSEF
I. HELYEZETT JUHÁSZ JÓZSEF

A délutáni órákban a Megafon együttes adta a talpalávalót! A kolbászkészítő verseny és a pálinkamustra kihirdetése után Csocsesz koncert vette kezdetét. A rendezvény hangulatát tovább fokozta este Bódi Csabi!És, hogy miért volt érdemes kilátogatni a rendezvényre? Mert barátságos hangulat uralkodott; falusi, házias ízekkel találkozhattunk; finom orjalevest és kolbászt ehettünk; vésztői kézműves termékeket vásárolhattunk, kolbásztöltő versenyen és pálinkamustrán vehettünk részt; élő cigányzene és nótázások szóltak; táncolhattunk, bulizhattunk és mindenki jól érezhette magát!Az első Vésztői Disznótoros fergeteges hangulatban telt! Reméljük, hogy jövőre még több csapat vesz részt a versenyen és még több pálinkaminta érkezik a zsűrihez!

Nagyon nagy köszönet a szervezőknek, a Vésztő Városi Önkormányzatnak, a Sinka István Művelődési Központ dolgozóinak, a helyi Polgárőrségnek, közmunkásoknak és mindenkinek, aki részt vett a disznótoros sikerében!

Videó összeállításunkat az alábbi linken tekinthetik meg!