A Magyar Kultúra Napja Vésztőn

Hazánk egyik legkiemelkedőbb magyar költője Kölcsey Ferenc 1823-ban tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. 1989. január 22-e óta ez a nap jelenti a Magyar Kultúra Napját. Ilyenkor az ország minden egyes településén megemlékeznek minden olyan magyar kultúrához, népszokáshoz kapcsolódó tevékenységről, amely nemzetünket naggyá teszi!  

A Vésztő Városi Könyvtár minden évben nagy szeretettel és odafigyeléssel emlékezik meg hazánk egyik legnagyobb magyar költőjéről, politikusáról, nyelvújítójáról. A könyvtárban két program is várta a lelkes látogatókat. “Kölcsey Ferenc élete és munkássága” című kiállítás, valamint egy kötetlen beszélgetés a Körök, egyletek – A civil társadalom története a dualizmus kori Békés megyében című kötet bemutatójával és magával a dualizmussal kapcsolatban.

A könyvtári programokat megnyitotta Arató Erzsébet és Csősz Ferenc.  Az eseményen meghívott vendégként és előadóként részt vett a Békés Megyei Levéltár néhány munkatársa is. Többek között Dr. Erdész Ádám igazgató, Császár Gyula igazgatóhelyettes, és Dr. Bódán Zsolt osztályvezető.  

A Sinka István Művelődési Központban “A dualizmus kori Békés megye” című kiállítás nyílt meg. A kiállítást Csősz Ferenc, a Sinka István Művelődési Ház igazgatója, valamint Dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója nyitotta meg. Ezzel egy időben vált megtekinthetővé Kocsis Csaba: Kóborlásaim-Városok című fotókiállítása is.

Azt est folyamán Vésztő Város első embere, Molnár Sándor polgármester mondott ünnepi köszöntőt a Sinka István Művelődési Központban. Ünnepi köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos a helyi értékek továbbadása, a magyar kultúra ápolása, valamint a folyamatban lévő projektekről, megnyert pályázatokról tájékoztatta a látogatókat.  A polgármester beszéde után a térség országgyűlési képviselője, Dr. Kovács József ünnepi köszöntőjét hallgathattuk meg.  

Az egész napos rendezvény záróakkordjaként Müller Péter: Szeretetkönyv színpadon című zenés színdarabját tekinthettük meg Papadimitrui Athina színművésznő előadásában. Az előadásban közreműködött Kutik Rezső zenész.  

Összefoglaló rövid videónk az alábbi linken érhető el: