KSTV – Néptánc vizsga Vésztőn

Május 24-én, délután tartották a Sinka István Művelődési Központban a Szabó Pál Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola, néptánc tanszakjának az évzáró műsorát. Történelmi pillanatnak számított az idei év néptáncos vizsgája, hiszen most először fordult elő, hogy az összeállításokat élőzene kísérte.

A műsort Mahovics Tamás, a művészeti iskola megbízott igazgatója vezette.

A záróműsort az 1. osztályosok Sárközi játékok és ugrós produkciója kezdte meg. A gyerekek felkészítő tanára Farkas Tamás volt. Utánuk a Gyöngyök együttes lépett a színpadra. A hat éve alakult együttes általános iskolai felső és közép iskolai diákokból áll. Az Aranypáva díjas együttes repertoárjában népzenénk dialektusterületeinek széles skálája fellelhető. Erre az alkalomra zalai népdalokkal készültek.

A 2. osztályosok Mezőföldi játékokat és táncokat mutattak be Farkas Tamás tanítása alapján, majd őket követte Somogyi eszközös táncok című bemutatkozója a 3. osztályos diákoknak, akiket Mahovics Tamás készített fel.

Fellépett a Csiperke Banda is, ami a Dévaványai Művészeti Iskola vonós tanszakán tanuló diákokból alakult 2015-ben. Görgényvölgyi román dallamokat hallhattak tőlük az érdeklődők. Utána a 4. osztályosok bemutatkozója következett Rábaközi játékok és táncok címmel, Farkas Tamás felkészítésében.

Ezután Kalotaszegi muzsikát hallhatott a közönség a Dévaványai Húrszaggatóktól. A banda tagjai szintén a Dévaványai Művészeti Iskola népi vonós tanszakán tanulnak. Az Aranypáva díjas zenekar tagjai nem csak próbákon, de szabad idejükben is szívesen muzsikálnak együtt. A Néptánc Zárót a 5-6-7. osztályos táncosok zárták Felcsíki táncokkal. Felkészítő tanárjuk Farkas Tamás volt.

Nagyon ügyesen szerepeltek a gyerekek. A Művészeti iskola szeptemberben is várja a táncolni, zenélni vágyó diákokat!

Videó az alábbi linken!

Írta: Kiss Adrienn