XII. Vass Lajos Népzenei Verseny Regionális Elődöntő és Szakmai Nap

A népzene napjainkban is összetartó érték. Erről győződhetett meg az, aki részt vett a 12. alkalommal megrendezett Vass Lajos Népzenei Verseny Regionális Elődöntő és Szakmai Napján, 2017. november 11-én, a Sinka István Művelődési Központban.  

A regionális bemutatók 2017. április 1-től, egészen 2017. december 15-ig zajlottak.  A Vésztőn megrendezett regionális versenyre Békés, Hajdú és Csongrád megyéből érkeztek a versenyzők.

Nagy tétje van a továbbjutásnak. A területi középdöntők 2018. március 1. és november 10-e között kerülnek megrendezésre.  A legjobb versenyzők a Kárpát-medencei Döntőn mérik össze tudásukat, ahol a zsűri döntése alapján kerül kiosztásra a Vass Lajos Nagydíj.

A rendezvény koordinátora Tóth Gyula, a vésztői Kankalin Citeraegyüttes vezetője és a Vass Lajos Népzenei Szövetség vezetőségi tagja, aki kedves szavakkal nyitotta meg az elődöntő után a gazdagnak ígérkező szakmai napot.  

A továbbképzést Nauner-Agárdi Éva, adjunktus, ének-zene –népzene tanár, etnográfus, a Népművészet Ifjú Mestere állami kitűntetettje, 2017. március 15-én Pro Urbe díjban jutalmazott előadó tartotta.  

A versenyzők korösszetétele változatos. A legfiatalabb versenyző a békéscsabai Rabovszky Bende volt, aki a békéscsabai Bartók Béla Művészeti Iskola Nép Ének tagozatán tanul.

Ezután következett az eredményhirdetés, ahol a szólistákat és az együttesek  értékelték. A zsűri Mélykútiné Németh Kornélia citera, népzenetanár, valamint Juhász Erika a Nyíregyházi Egyetem népi énekművész, a Vass Lajos Népzenei Szövetség tagjai  ismertették az eredményeket.  

Minden csoportnak és szólistának jó felkészülést, eredményes versenyt kívánunk! 

További képeket Facebook oldalunkon találnak!

Videó összeállításunkat az alábbi linkre kattintva érhetik el!