Vésztői Szüreti felvonulás és bál

Országszerte az egyik legnépszerűbb és leglátványosabb szórakozásnak számít a szüreti bál. Az Alföld több vidékén Szent Mihály napkor kezdődik a szüret.  Vésztő minden évszakban igyekszik gazdag programokkal várni vendégeit.  Habár Vésztő nem szőlőtermő vidék, mégis évről-évre hagyományosan megrendezésre kerül a szüreti felvonulás.  

Hatodik éve már, hogy a felvonulást megelőző napon a Vésztői Tájházban megrendezésre kerül a szüreti mulatság.  Az óvodások ezúttal is ügyességi játékokat játszottak, őszi verseket mondtak, szüreti dalokat énekeltek, és táncoltak.

Az egyik legkedveltebb játék a diótörtés volt.

A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték a szőlőpréselést.

A finom kenyérlángos mindenkinek ízlett!

A délután folyamán megtekinthető volt a szüreti bál táncosainak főpróbája, ezt követően a szülők és a gyerekek megérkeztek a szüreti bál fellépői, akik megtartották főpróbájukat. A szülők gyermekeikkel közösen táncoltak. Fellépett a Csökmői Fonó, a Bartók Béla Népdalkör és  a Vésztői Négyszínvirág Óvoda és Bölcsőde gyermekei is. Mosolyt csalva mindenki arcára, együtt örülve, mulatozva zárták a napot kicsik és nagyok. 

A szeptember 30-án megrendezésre került Szüreti bál második napját is nagy érdeklődés övezte.

 

A kisbíró, aki meghívta a lakosságot a szüreti bálba.  

A táncosok, huszárok, fogatosok, csikósok, népi hagyománynak megfelelő öltözetben, földíszített fogatokkal járták körbe a várost.

A képen a vésztői Bartók Béla Népdalkör látható. 

A megállóhelyeken nagyon sok kíváncsi, mulatni vágyó, vidám emberrel találkozhattunk.  Ha valaki szeretne jövőre is vidám társaságban szüreti bálozni, jót szórakozni, finom ételeket kóstolni, táncolni, annak Vésztőn van a helye. 

Köszönjük a képeket Kéri Péternek.

A videónkat megtekintheti az alábbi linkekre kattintva! 

A képeket az alábbi linkre kattintva tekintheti meg!