KSTV – Március 15. Vésztőn

Vésztő városa is méltóképp emlékezett meg március 15.-ről, több programmal is készültek az ünnep kapcsán. 

Vésztő városa ünnepélyes keretek között emlékezett meg a  1848-49-es Forradalom és Szabadságharc hőseiről. A városi hagyományoknak megfelelően elsőként 2017. március 14-én az 1848 méteres futással vette kezdetét a programsorozat, ahol kicsik és nagyok egyaránt képviseltették magukat. A 1848 méter a Bagolyvártól indult és a ligetig tartott. A résztvevőket két turnusban indították el a hagyományőrző egyesület tagjai, akik puska lövéssel jelezték mikor is van a rajt.

Másnap délelőtt 10 órától Istentisztelettel kezdődött az ünnepi program a Vésztői Református Templomba, majd ezt követően a Sinka István Művelődési Központban folytatódott a megemlékezés, ahol Molnár Sándor, Vésztő város polgármestere mondott köszöntőt.

A műsort dr. Ando György, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója folytatta ünnepi beszédével. Ezután következett a kitüntetések átadása, ahol Vésztő kultúrájáért címmel ismerték el posztumusz a közelmúltban elhunyt Jónás Károlyt, illetve Vésztő kultúrájáért címet érdemelt ki Arató Erzsébet. Vésztő díszpolgára lett posztumusz a 110 éve Vésztőn született Metykó Gyula festőművész.

Az ünnepi műsor folytatásaként a Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola drámatagozatos diákjai adták elő a „Föltámadott a tenger” című darabjukat, melyet Csősz Ferenc drámatanár tanított be.

Végezetül a főtéren lévő Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szobrok és a vésztői köztemetőben elhelyezkedő Metykó Gyula sírjának koszorúzásával ért véget a megemlékezés.

Forrás: Sinka István Művelődési Központ és Városi Könyvtár – Facebook oldala