Változtatnak az örökbefogadás procedúráján! 

Az örökbefogadások felgyorsítására és szabályainak egyszerűsítésére tett javaslatot Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. Mivel az örökbefogadás érzékeny terület, ezért a törvényhozó részéről is fokozott odafigyelésben részesül. 

A törvényjavaslat célja, hogy azok a gyermekek, akikről a vér szerinti szülők lemondtak, örökbefogadó családba kerülhessenek, az örökbefogadást tervező szülők és az örökbefogadásra váró gyermekek pedig minél gyorsabban egymásra találhassanak.  

Az örökbefogadás főbb változásai:  

  • Az örökbefogadás folyamata kilenc hónapra rövidülhet. 
  • Újabb gyermek örökbefogadása esetén egyszerűbb lesz az örökbefogadó szülők alkalmassági vizsgálata.  
  • Az újonnan jelentkező örökbefogadni szándékozó szülőknek nem lesz kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése. 
  • Hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerinti szülei. 
  • Rendszertelen kapcsolattartás esetén a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyermek. 
  • Az örökbefogadást tervezők számára évente legfeljebb tíz nap munkavégzés alóli felmentést biztosítanak. 
  • Az örökbefogadó szülők és a gyermekek között fennálló legnagyobb korkülönbséget ötven évre emelik, hogy minél több idősebb gyermeket is örökbe lehessen fogadni. 

Az elmúlt években megkezdte a kormány a családközpontú gyermekvédelem kiépítését, egyúttal a nevelőszülőséget népszerűsítő kampány is indult. Idén január elsejétől több, az örökbefogadást ösztönző támogatást is bevezetett a kormány, amelyek között az örökbefogadói díjat, az örökbefogadói gyest és anyasági támogatást kérhetnek a szülők.  

A KSH adatai szerint 2017-ben összesen 1025 örökbefogadást engedélyeztek, amelyek közül a Dél-Alföldi régióban 115, ezen belül Békés megyében 31 örökbefogadás volt sikeres.

A törvényjavaslatot az alábbi linken érik el: https://www.parlament.hu/irom41/10516/10516.pdf