Világszerte nő a koronavírus által fertőzöttek és halottak száma

A Johns Hopkins Intézet hétfői adatai szerint világszerte több mint 745 ezer esetben igazolt koronavírus fertőzést. Ezek közül a gyógyultak száma megközelíti a 157 ezret, és több mint 35 ezren belehaltak a vírus okozta betegségbe.  

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház hétfő déli adatai szerint eddig több mint 143 ezer amerikainál mutatták ki a fertőzést, a halottak száma pedig meghaladja a 2500-at. 

Olaszországban több mint nyolcszázzal emelkedett az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 1648-cal emelkedett. Az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma vasárnap 3851, szombaton 3651 volt.

Franciaországban 24 óra alatt 418-cal 3024-re emelkedett hétfő estére a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma. A súlyos betegek harmada 60 év alatti, közülük 64-en 30 évnél fiatalabbak. Március 1. óta 7924-en gyógyultan távoztak a kórházakból.  

Szlovákiában eddig 7500 vírustesztet végeztek el, ezek közül 7197 bizonyult negatívnak. Eddig már az ország minden területén regisztráltak fertőzötteket, többségük 30 év körüli, a legfiatalabb 2 éves, a legidősebbek pedig 70 év körüliek. 

Lengyelországban 1984 igazolt esetét regisztrálták, a hét végéig ez a szám több ezerre fog emelkedni. Eddig összesen 46 és fél ezer genetikai vírustesztet végeztek. 

Szlovéniában a járvány elleni védekezés jegyében több mint kétszáz elítéltnek nem kell visszatérnie a szlovén börtönökbe. 

Georgiában a 3,7 millió lakosból eddig száz fertőzöttet jelentettek. A betegségnek eddig nem voltak halálos áldozatai, tizennyolcan pedig meggyógyultak. 

Azerbajdzsánban az újabb szigorítás értelmében keddtől már csak a legszükségesebb esetekben szabad elhagyniuk az embereknek otthonaikat. 

Amennyiben kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható. A fertőzésről folyamatosan frissülő információk a koronavirus.gov.hu vagy az nnk.gov.hu weboldalon érhetők el. A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs e-mailes elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu.