Egészségesen az otthoni karantén ideje alatt is!

A koronavírus a világon minden egyes embert arra ösztönözött, hogy mindenki tudatosabban éljen, legfőképpen a társas érintkezéseket kerüljük. Mióta hazánkban is megjelent a vírus, azóta több alkalommal is vásárlási láz tört ki. Az otthoni karantén időszakban valljuk be nincs mindenre szükségünk, csak a legfontosabb élelmiszereket kell tároljuk otthonainkban. A Facebookon található Napi Táptudás blog abban segíti az embereket, hogy legfőképpen milyen egészséges élelmiszereket vásároljanak egy-két hetes időszakra és mekkora mennyiségben! A kisokos a tudatosságra hívja fel leginkább a figyelmet.  

A Napi Táptudás blog vezetői, Papp Andrea gasztrobiológus és Nagy-Laczkó Balázs régész, néprajzkutató kezdeményezésére táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szakmai szervezetek közösen alkottak meg egy három részből álló infografikát, amely könnyen befogadható módon segít megválaszolni a legégetőbb kérdéseket.Ebből a kisokosból kiderül, hogy egy átlagos testalkatú, átlagos fizikai aktivitást végző felnőttnek két hétre pékáruból körülbelül két kilogrammot érdemes vásárolnia, illetve más szénhidrátforrásból, burgonyából, száraz hüvelyesekből, tésztából és gabonapehelyből is elégséges a két kilogramm beszerzése. 

Az élelmiszereket makrotápanyagok szerint csoportosították. A Kossuth Rádió Napközben című műsorának adott nyilatkozatában Papp Andrea gasztrobiológus elmondta, hogy fehérjét tartalmazó termékekből, ó húsfélékből, felvágottakból és halból az ajánlott mennyiség két kilogramm. Emellett ajánlatos körülbelül hét liter tej, illetve ennek a mennyiségnek megfelelő tejtermék vásárlása is. A hosszan elálló zöldségből, gyümölcsből akár tíz kilogrammot is lehet vásárolni. 

Ebben az időszakban arra is oda kell figyelnünk, hogy túlevés, azaz az érzelmi evés kockázata jobban előfordulhat a bezártságnak vélt időszak alatt. Mindez együtt stresszt, szorongást, magányt, unalmat, szomorúságot, haragot okozhat. Kiemelten fontos, hogy ne pazaroljuk az élelmiszert.  

Videónkat az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg!

Kép forrása: Napi Táptudás