Kötelező a baromfik zártan tartása!

Az Országos Főállatorvos Magyarország teljes területén elrendelte a baromfik zártan tartását az 1/2020. számú határozat alapján. A határozat azokra a gazdaságokra vonatkozik, amelyeknél az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval. A cél, hogy a vadon élő madarakkal való érintkezés lehetősége csökkenjen, így a madárinfluenza vírussal történő fertőzések kockázata elkerülhetővé váljon.  

Mint ismeretes, Hajdú-Bihar megyében, Létavértesen egy kacsatartó gazdaságban is felütötte a fejét a madárinfluenza, amelyet január 14-én igazolt a Nébih laboratóriuma. A vizsgálatok a betegség H5N8 altípusát mutatták ki, ezért ebben a kacsatartó gazdaságban 115.000 darab kacsát kellett leölni.  

Érvényben van a baromfitelepek járványvédelmi minimum feltételeit tartalmazó 2017-es főállatorvosi határozat, amely előírja az állományok közötti terjedés megakadályozását. Az előírások között szerepel az is, hogy a takarmányt zártan, fedett helyen kell tartani, és nyílt vízből tilos itatni a jószágokat, továbbá az állatok almozására használt anyagot is óvni kell a vadmadaraktól! A H5N8 vírustörzs a baromfifélékre veszélyes. A betegségről, az aktuális információkról a Nébih aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza 

Forrás: Nébih


Mi az a madárinfluenza? 

A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni. Európában azonban ennek csekély az esélye az állatokkal való szoros kontaktust kerülő állattartási gyakorlat és a baromfiból származó termékek fogyasztási szokásai miatt. 

Forrás és további információ: https://portal.nebih.gov.hu/gyik/allat/gyakran-ismetelt-kerdesek/madarinfluenza