Változott a villamosenergia-szolgáltatás díjszabása 

Jogszabályváltozás miatt 2020. január 1-jétől megváltoztak a villamosenergia-szolgáltatás egyes egységárai. A változásokat és módosításokat a 48/2019.(XII.23) ITM rendelet tartalmazza. 

Idén elsejétől a villamosenergia-elszámolás során alkalmazott egységárak némelyike megváltozott: részben növekedtek, részben csökkentek, viszont a lakossági felhasználók számára az összegzett végfelhasználói ár változatlan maradt. 

A villamos energia ára két díjtételből áll össze:  

– a rendszerhasználati díjakból és   
– az energiaárból. 

A rendszerhasználati díj hatósági ár, amely tartalmazza a szállításához, az üzemeltetéséhez, illetve a villamos energia méréséhez kapcsolódó árelemeket. Az energiaár úgyszintén hatósági ár, ami a villamos energia beszerzési árából és az árrésből tevődik össze. A számlában 27 %-os általános forgalmi adót is felszámolnak.  A lakossági fogyasztók összegzett egységára nem változik: a rendszerhasználati díj ugyan növekedett, de a villamos energia ára annyival csökkent, ami ezt kompenzálja. Lakossági felhasználónak azokat tekintjük, akik saját háztartásuk (lakóépület, lakás, üdülő, garázs) fogyasztása céljából vásárolnak villamos energiát, és az így megvásárolt villamos energiát nem használják fel gazdasági tevékenységre jövedelemszerzés céljából. 

A nem lakossági felhasználók számára a rendszerhasználati díjak és a villamosenergia-ár is emelkedett. Nem változott az energiatermék jövedéki adója és a pénzeszközök egységára. 

Részletes árszabási leírást az alábbi linken találnak:  https://www.nkmenergia.hu/aram/servlet/download?type=file&id=14800