A jégen való tartózkodás szabályaira figyelmeztet a Rendőrség

A jégen való tartózkodás és közlekedés veszélyeire hívja fel a figyelmet a Rendőrség a honlapján, ahol tanácsokkal is szolgál a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.  

A tél beálltával sokan kirándulnak és gyönyörködnek a jeges tavak, folyók látványában. Ilyenkor, könnyelműen úgy dönthetünk, hogy csúszkálunk, korcsolyázunk a befagyottnak hitt vízen. Sajnos a baj hamar megvan, de ha kellően odafigyelünk, mindez elkerülhető. A balesetek megőrzése érdekében érdemes megfogadni a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsait. 

A jégen való tartózkodás szabályai

Csak akkor szabad a szabad vizek jegére lépni, ha annak vastagsága meghaladja a 10 centimétert, egyben acélos, jó minőségű a szerkezete, nem olvad és nem mozog.  A friss havazás veszélyt jelenthet, hiszen nagyobb felületen nem lehet felismerni időben a jég tényleges állapotát. Az éjszakai tartózkodás is különösen veszélyes ezeken a felületekenNagyon fontos, hogy a jeges vízből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött meleg helyre, csak fokozatosan melegítsük fel a testét, a normál vérkeringés helyreállítása érdekében. Minden esetben a jeges ruházattól meg kell szabadítani a személyt és azonnali orvosi ellátásban kell részesíteni. Különösen fontos, hogy a sérültet biztonságos helyre vigyük, figyelve a mi saját testi épségünkre is! 

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni: 

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
  • kikötők és veszteglőhelyek területén;
  • folyóvizeken!

A jégbeszakadások és a balesetek elkerülése érdekében érdemes megfogadni a kőbe vésett szabályokat. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5.000-50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, amelyben akár 150.000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhat a hatóság. 

Ha bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelne – beszakadás, süllyedés – azonnal hívja a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjen segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán!