KSTV – Áldozócsütörtök Vésztő-Mágoron – 2018

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is Vésztő-Mágoron töltötte a Kis Bálint Református Általános Iskola diákjai, tanárai, a szülők, nagyszülők, a gyülekezet tagjai az áldozócsütörtököt.

Áldozócsütörtök a kereszténység tanítása szerint Urunk, Jézus Krisztus mennybemenetelének az ünnepe, melyet húsvét után negyven nappal ünneplünk. A mennybemenetelről, és az ehhez kapcsolódó helyi szokásokról kérdeztük Juhász Sándor lelkipásztort. A beszélgetésben szó esett az aznapi programokról, arról, hogy mi is takar jelen esetben az „épp testben épp lélek” kifejezés.

A szokásokhoz híven idén is 9:00 órakor egy közös istentisztelettel kezdődött a nap. A rövid igehirdetés után a nagyobbacska diákok tanáraikkal, szüleikkel kibiciklizhettek Mágorra. A kisebb tanulóknak és az idősebbeknek az iskola buszjáratot biztosított. Miután megérkezett mindenki, elkezdődhetett a szórakozás.

A családi nap nem csak a közös ünneplésre, emlékezésre ad lehetőséget, de egy családi, baráti találkozásra, közösségépítésre, tanulásra is. A gyerekek számtalan népi játékkal, különböző kézműves foglalkozással ismerkedhettek meg a nap folyamán, például: bőrműves bemutató, fafaragás, szalmafonás, üvegfestés. Minden osztályban akadtak szülők tanárok segítségével, akik vállalták, hogy ebédet főznek bográcsban a csoport számára.

A rendőrség egy látványos bemutatóval készült a mai napra, bemutatták, hogy különböző támadásoknál hogyan is védjük meg magunkat. Végül egy kutyabemutatóra is sor került.

Megkérdeztük Nagy András Balázst, a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely Múzeum vezető helyettesét, hogy milyen lehetőségeket nyújt a terület az évről évre megrendezésre kerülő Áldozócsütörtöki családi napnak.

A kilátogatók között is érdeklődtünk, kivel érkeztek, hány fővel, mit sikerült megtekinteni és hogyan is érzik magukat.

Egy élménydús, aktív és vidám napot zárhattak a Mágorra kilátogató érdeklődők. Kívánjuk a szervezőknek, hogy még éveken keresztül sikeresen meg tudják tartani a családi napot!

Videónkat az alábbi linken tekinthetik meg!

Írta: Kiss Adrienn