Mi az a protocollum? – Dr. Bereczki Imre születésének évfordulóján megtartott előadás

2018. február 12-én dr. Bereczki Imre születésének évfordulója alkalmából előadással emlékeztek meg az egykori gyűjtőre, tanár úrra Dévaványán.  

Szalay Ágnes, a múzeum levéltári anyagának rendezéséért felelős történész mutatta be Dr. Bereczki Imre gyűjteményből származó bűnügyi eseteket tartalmazó iratokat. Az 1799-ben megkezdett települési elöljárósági jegyzőkönyv különleges a maga nemében, hiszen a Dévaványán 1802-ig megtörtént bűnesetekkel kapcsolatos iratanyag található benne.  

Szalay Ágnes elmondta, az eljárások során keletkezett tanúvallomások, panaszok, jelentések, határozatok tematikus, másolt gyűjteménye ez a darab. A dokumentum egykori neve a  „protocollum”, amely megnevezés az 1840-es évekig jellemezte a jegyzőkönyveket.  

A városi jegyzőkönyvekbe egy-egy település általános működésével kapcsolatban keletkezett hivatalos leveleket másoltak be. Ebbe vezették az állatiktatókat is, hogy ki milyen és mennyi jószágot hajtott el egy vásárba. Ugyanígy nagy könyvekbe, vagy könyv gyanánt használt, de nem keményborítású, hasonlóan fűzött ívek együttesébe vezették az „elkóborolt és bitang jószágok” jegyzékét, valamint az aktuális hirdetmények szövegeit is, amelyeket kidoboltak a helységháza előtt.

Igen változatos képet mutat a bűnesetek terén a dévaványai levéltár. Csupán három évet átfogó kriminalisztikai jegyzőkönyv áll rendelkezésükre, amely a városvezetés intézkedéseivel kapcsolatos iratok másolatait tartalmazza.

Az is kiderült, hogy nem volt ritka a testi sértés, a kisebb-nagyobb verekedések, de komoly kocsmai verekedésekkel is számolnia kellett a városvezetésnek, valamint az is kiderült, hogy a káromkodást és szidalmazást is szigorúan büntették. 

További képeket Facebook oldalunkon találnak!

Videó összeállításunkat az alábbi linken tekinthetik meg!