KSTV – Disznótoros mulatság Szeghalmon

Szeghalom életében már hagyománynak mondható a városi disznótoros mulatság, amelyet idén már negyedszerre rendezett meg a város, a kolbásztöltő versenyre pedig második alkalommal várták a csapatok jelentkezését. A disznótorokban szokásos, tradicionális ételekkel készültek a szervezők, melyeket jelképes áron vásárolhatták meg a kilátogatók. 

A rendezvény, ahogy eddig is, most is a jó célt volt hivatott szolgálni, idén a bevételből a városi bölcsődét támogatja az önkormányzat, ahova játékok és fejlesztő eszközök vásárlását tervezi a városvezetés. 

A szeghalmi disznótoros mulatságot a kezdetekben még a Szabadság téren a Városháza előtti parkolóban rendezték meg, de mára már olyannyira kinőtte magát az esemény, hogy a Városi Sportcsarnok fogadja az érdeklődőket. Idén 2017 február 4-én tartották meg a hagyományosnak mondható disznótoros mulatságot, ahol már a reggeli órákban rotyogtak az üstök és készült az ilyenkor szokásos hagymás vér. A városházán dolgozok Elek Gyula hentes vezetése mellett készítették a tradicionális disznótoros ételeket, mint az orjalevest, toroskáposztát és az elmaradhatatlan kolbász hurka párost.

   

A hivatalos megnyitó 8 órakor kezdődött, ahol Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg a rendezvényt, aki beszédét azzal, kezdte, hogy manapság egyre kevesebb a disznóvágás, egyre kevesebb családban vágnak úgy disznót, ahogyan azt régen tették. Beszédében kiemelte azt is, hogy egy ilyen rendezvény, mint a szeghalmi, még feltudja idézni a régi hagyományos disznóvágások emlékét és hangulatát. 

 

A megnyitó után kezdetét vette a kolbásztöltő verseny, a tavalyihoz képest idén megduplázódott a csapatok száma, így 14 csapat gondolta úgy, hogy megméretteti magát a gasztronómiai versenyen. A helyi csapatok erősítették leginkább a kolbászgyúrók táborát, de megtalálható volt egy-két környékbeli és a városból elszármazott csapat is.

Természetesen, ha már versenyről van szó, akkor a zsűriről is érdemes lesz pár szót megejtenünk. Kovács Csaba mesterszakács  felügyelte a a kolbásztöltőket, aki több szempontot is figyelembe vett a pontozás során, úgymint íz, illat, állag. Fűszerezésben apróbb eltérések lehetnek a kolbászok között, hiszen mindenki törekszik a jól bevált hagyományos ízeket követni,de mindig akadnak olyanok, akik szeretnek kísérletezni, és egy kis különlegességgel megspékelni a kolbászukat. 

Ahogy már tavaly is, a szervezők most is egybekötötték a Disznótoros mulatságot a pálinkamustrával. 9 órától egy megnyitó keretein belül fogadták az érdeklődőket, majd pálinkamesterek tartottak előadást a pálinka életéről, és a házi főzés praktikáiról. 11 órától pedig a sokak által már izgatottan várt pálinka kóstolás és bírálat vette kezdetét, ahova nevezési díj ellenében bárki jelentkezhetett.

A nap folyamán számos kísérő program volt, köztük a közkedvelt helyi termékek vására, kilátogattak az eseményre a Hagyományőrző Nők Egyesülete Dévaványáról, akik egész délelőtt sütöttek. A disznótoros mulatság iránt idén is nagy volt az érdeklődés, nem csak a csapatok száma, de a kilátogatók száma is megnövekedett.  A nap végezetével nem maradt más hátra, mint az elkészült ételek elfogyasztása, na és persze a mulatozás. Reméljük jövőre ismét együtt disznótorozhatnak Szeghalom város lakói és a városvezetés ismételten megrendezi ezt a hagyományőrző városi eseményt. 

Kattintson a cikkhez tartozó video megtekintéséhez!