A család- és nyugdíjvédelemről adott tájékoztatást Novák Katalin az Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján

Az Operatív Törzs mai online sajtótájékoztatóján részt vett Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is, aki Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett koronavírus-mentőcsomag egyik eleméről, a család- és nyugdíjas-védelemről adott tájékoztatást.

Orbán Viktor hétfőn azt mondta, hogy négy év alatt fogják visszavezetni a 13. havi nyugdíjat (2021 februárjában kapnak először plusz egy heti nyugdíjat a nyugdíjasok). Novák Katalin, család- és ifjúságvédelemért felelős államtitkár kifejtette:  nehéz a jelenlegi helyzet, nélkülözni kell a nagyszülők segítségét fizikai értelemben, a gyerekek pedig hetek óta otthon vannak, és otthon tanulnak. Sok szülő tanul a gyerekekkel, miközben otthonról dolgozik. Majd arról is beszélt, hogy nőtt a háztartások megtakarítása, emellett igénybe tudták venni a korábbi állami segítségeket, így meglett az eredménye a demográfiai politikának. A házasságkötések száma négy évtizede nem látott csúcson van, miközben a születések száma is növekszik. Mint mondta: szeretnénk, hogy a járvány se törje meg ezt a folyamatot.

A magyar családok érdekében az a legfontosabb, hogy: 

  • a családtámogatások megvédése a cél, ebből egy fillért sem vesznek el,
  • munkát adnak segély helyett: 26 különböző munkakörben járulékkedvezményeket vezettek be. A fizetés nélküli családok járulékait megfizetik. Átképzési programokat indítanak, amely versenyképes tudást biztosít majd számukra. A Szép-kártyára elhelyezett összegek keretét is megemelték. Azoknak a szülőknek, akik dolgoznak, és nem tudnak otthon lenni a gyerekekkel, felügyeletet biztosítanak. 
  • segítenek átvészelni a veszélyhelyzetet a családoknak,
  • és támogatják a fiatalokat.

Intézkedéseik alapján:

  • Elengedik a jelzáloghitelt: ha a második gyerek érkezik, akkor már lehet igényelni ennek az elengedését, ez egymillió forint lesz, aztán a többi gyereknél továbbra ugyanúgy.
  • A veszélyhelyzet idejére meghosszabbították a gyest, gyedet, gyetet. Akkor is meghosszabbítják ezt a támogatást, ha a gyerek kinő a korból – 15 ezer család veszi ezt most igénybe Novák szerint.
  • Aki beteg gyereket nevel, azoknak bevezették az otthongondozási díjat.
  • Nagycsaládosok autóvásárlása: aki eddig nem igényelte, nem fog elesni tőle, meghosszabbítják a határozat lejártát a veszélyhelyzet utáni hatvanadik napig.
  • Fiatalok támogatása – “Nem kell most a diákhitelt törleszteni.” Bevezetik a szabad felhasználású diákhitelt is az egyetemistáknak, félmillió forintig. De az is a fiatalokat segíti, hogy elengedik a nyelvvizsgafeltételt a diploma megszerzéséhez.
  • Idősek támogatása – “Szeretnénk, ha ők is éreznék, nem feledkeztünk meg róluk.” Fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat.

Magyarországon jelenleg 895 hivatalosan igazolt fertőzött van és újabb 11 fő hunyt el, így az elhunytak száma 58 főre emelkedett. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos beszámolt egy 49 éves elhunytról, aki nem számít idősnek, de alapbetegségekkel küzdött. Közölte: eddig 94-en gyógyultak  meg a koronavírusból Magyarországon.  Az idős otthonokban is nőtt a fertőzöttek száma. A Pesti úti idősek otthonában 4-re emelkedett az elhunytak száma. Kiemelte, hogy az idősek otthonaiban is terjed a járvány, de szigorú szabályok vannak érvényben. Budapest és Pest megye adja ki az összes fertőzött kétharmadát, ott koncentráltan vannak jelen a fertőzöttek itt, de minden megye érintett.

Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolt arról, hogy kedden öt repülő érkezett Budapestre védőfelszerelésekkel. Beszámolójából kiderült: a kijárási korlátozást egyre többen szegik meg. Eddig összesen 5918 alkalommal történt szabálysértés. Ebből 4008 esetben figyelmeztetés, 857 helyszíni bírság és 1053 szabálysértési feljelentés lett a rendőrség által. Budapesten 375-el emelkedett egy nap alatt a szabálysértési feljelentések száma.