Folyamatosan ellenőrzi a rendőrség a házi karantén alatt állókat és a kijárási korlátozást megszegőket!

Az Operatív Törzs április 5-ei tájékoztatója alapján kiderült, hogy a koronavírus-járvány következtében emelkedett a fertőzöttek száma, valamint elhunyt két újabb magyar állampolgártársunk. Az elhunytak száma 34 főre emelkedett. A jó hír, hogy 66 főre emelkedett a gyógyultak száma.  

A tapasztalatok szerint az emberek megértik, hogy saját érdekük a hatósági előírások betartása, de a tavaszi idő meghozta a korlátozások be nem tartását is, leginkább a fiatalok körében. A koronavírus-járvány miatt 2020. március 28-ától Magyarország egész területén kijárási korlátozás lépett életbe. A szabályok betartását a rendőrök mellett a honvédség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet munkatársai is folyamatosan ellenőrzik. A cél nem a büntetés, hanem a járvány terjedésének lassítása a korlátozások érvényre juttatásával.  

Kiss Róbert rendőr alezredes a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idáig elrendelt és érvényben lévő hatósági házi karantén száma Magyarországon jelenleg 13.435. Kifejtette, hogy az ellenőrzések számán is megmutatkozik, hogy a rendőrség folyamatosan végrehajtja ezen feladatait, hiszen eddig 103.305 ellenőrzést hajtottak végre a kollégái. A rendőrség munkatársai továbbra is ellátják a kijárási korlátozással kapcsolatos rendőrségi feladatokat. A budapesti rendőrök jelentős csoportképző helyeket tapasztaltak a Városligetben, a Normafán, és a Margit-szigeten. Tegnap éjszaka folyamán ellenőrzéseket hajtottak végre és lakossági bejelentések alapján rendőri intézkedést folytattak a XIII. kerületben egy illegális gyorsulási verseny miatt. Fiatalok nagy teljesítményű motorkerékpárokkal és személygépkocsikkal jelentek meg a közterületen, ezzel a kijárási korlátozást megszegve, továbbá rendkívül veszélyes, a közúti közlekedési szabályokat megszegő magatartást tanúsítottak. Ezt a fajta csoportosulást a budapesti rendőrök rövid időn belül felszámolták, és a szükséges eljárásokat megkezdték a fiatalok ellen. A belvárosban a Király utca és a Gellért-tér szintén csoportképző helyekké váltak. Az ott lévő fiatalokat rendőri intézkedés alá vonták és velük szemben is szankcionatív jellegű intézkedéseket hajtottak végre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság csak a tegnapi nap folyamán 301 eljárást kezdeményezett, amely 21 feljelentéssel és 14 fővel szemben helyszíni bírsággal zárult. Sajnálatos módon Budapest vonatkozásában az üzletek üzemeltetői megszegik a szabályozásokat. Eddig 64 feljelentést tettek országosan, ebből csak Budapesten 41 feljelentést született.  

A rendőrök folyamatosan végrehajtják a határforgalom-ellenőrzési és határzár ellenőrzési feladatokat Magyarország átkelő-helyein. A teherforgalomban kisebb jellegű fennakadás érzékelhető a belépő oldalon Röszke irányából, illetve személyforgalom tekintetében a kilépő oldalon, Nagylak térségében.  

A Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatott ki és előzetes letartóztatásba helyezett egy 29 éves orosházi férfit, aki üzletszerűen elkövetett csalás, üzletszerűen közveszély helyszínen elkövetett csalás, illetve jogtalanul elkövetett elsajátítás miatt vontak büntetőeljárás alá az V. kerületi rendőrség munkatársai. A gyanúsított egészségügyi maszkokat, illetve fertőtlenítő szereket árult az interneten keresztül, aki a megkapott vételárak után elérhetetlenné vált, ezzel megkárosítva több személyt is.  

Kép forrása: BRFK